Prostszego ciasta już nie da się zrobić. To tylko 2 składniki i zero pieczenia

Wiosna to czas kiedy to na stołach zaczyna być bardziej kolorowo i lekko. Nie tylko główne dania nie są już tak ciężki, a także desery stają się delikatniejsze. Właśnie taką słodkością jest to ciasto. Do zrobienia potrzebujesz tylko 2 składników i lodówki. Piekarnik będzie tu zbędny.
Zobacz wideo Czereśniowy cobbler

Gdy pomyśli się o ciastach ma się wyobrażenie, że trzeba przy nich długo stać, a później czekać na ich wypieczenie. Jednak to spojrzenie na desery zmieni się, gdy tylko poznasz ten przepis. Okazuje się, że pyszny deser można zrobić jedynie z dwóch składników, a do tego nie używając piekarnika.  Nasza propozycja to lekkie i puszyste ciasto. Aby je zrobić potrzebujesz kilku galaretek i kwaśnej śmietany. Te dwa składniki sprawią, że okres wiosenny będzie kolorowy i pyszny. Jeśli tylko lubisz owocowe dodatki możesz wrzucić ich kilka kawałków.  Dzięki temu smak i wygląd ciasta będzie ciekawszy.

Przepis na ciasto z 2 składników

Składniki

  • 500 ml kwaśnej śmietany 12%,
  • 4 galaretki o dowolnym smaku.

Sposób przygotowania

  1. Jedną galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Następnie przelej do miski i odstaw do całkowitego zastygnięcia. Gdy galaretka stężeje pokrój ją na nieregularne kawałki.
  2. Dwie kolejne galaretki także rozpuść w szklance wrzątku i ostudź, aby były chłodniejsze, lecz aby nie zastygły.
  3. Kwaśną śmietanę przelej do miski i połącz ją z ostudzonymi galaretkami. Miksuj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj pokrojone kawałki i delikatnie całość wymieszaj. Przygotowaną masę wstaw do lodówki na około 15 minut. Po schłodzeniu przelej ją do średniej wielkości blaszki i ponownie wstaw do chłodziarki.
  4. Ostatnią galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i lekko ostudź. Gdy zrobi się chłodniejsza wylej ją na ciasto, które chłodzi się w lodówce. Całość ponownie pozostaw w urządzeniu do stężenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: