Babcia powtarzała, że to danie najlepsze jest wiosną. Zrób je jak najszybciej, bo główny składnik nie będzie już tak dobry

W zależności od pory roku i sezonu Polacy wybierają sobie dania, które będą jeść non stop. W okresie wiosny i lata wybierają zupę, która jedzona na zimno, ma najlepszy smak. Jak wykonać danie, które pokocha cała rodzina? Przepis jest banalnie prosty.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Chłodnik to potrawa, w której lubuje się wiele osób w okresie wiosennym. Jest nie tylko prosta w wykonaniu, a także pyszna bez konieczności podgrzewania. Do jej wykonania potrzebujesz kilku świeżych składników, których wiosną nie brakuje. Pamiętaj jednak, aby po jej wykonaniu od razu włożyć ją do chłodziarki. W tym urządzeniu można ją przechowywać nawet do 3 dni. Po tym czasie lepiej będzie jak zrobisz nową porcję.

Przepis na chłodnik z botwinki

Składniki

  • 1 pęczek botwinki,
  • 3 świeże zielone ogórki,
  • 6 dużych rzodkiewek,
  • 2 l maślanki,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
  • pół litra wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • świeży koperek,
  • świeży szczypiorek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • 4 jajka do podania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności umieść jajka w rondelku i zalej je wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy będą zimnie obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki.
  2. Liście i łodygi botwiny oddziel od bulw buraków i dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Następnie osusz i pokrój na na mniejsze kawałki. Buraki energicznie wyszoruj szczoteczką i opłucz. Kolejnym krokiem jest posiekanie bulw. Każdego buraka pokrój w plastry lub w półplastry - w zależności od jego wielkości.
  3. Liście, buraki i łodygi przenieś do większego garnka, zalej wodą i dopraw niewielką ilością soli. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zamieszaj i pozostaw do wystudzenia.
  4. Zielone ogórki i czosnek obierz ze skórki, rzodkiewki dokładnie przemyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, resztę warzyw pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
  5. Do garnka z wywarem i botwinką wrzuć wszystkie warzywa. Zalej całość kwaśną śmietaną i maślanką. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem według uznania, zamieszaj. Wierzch udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
  6. Tak przygotowany chłodnik wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z ugotowanymi jajkami lub purée ziemniaczanym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.