-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia powtarzała, że to danie najlepsze jest wiosną. Zrób je jak najszybciej, bo główny składnik nie będzie już tak dobry
Babcia powtarzała, że to danie najlepsze jest wiosną. Zrób je jak najszybciej, bo główny składnik nie będzie już tak dobry
W zależności od pory roku i sezonu Polacy wybierają sobie dania, które będą jeść non stop. W okresie wiosny i lata wybierają zupę, która jedzona na zimno, ma najlepszy smak. Jak wykonać danie, które pokocha cała rodzina? Przepis jest banalnie prosty.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Chłodnik to potrawa, w której lubuje się wiele osób w okresie wiosennym. Jest nie tylko prosta w wykonaniu, a także pyszna bez konieczności podgrzewania. Do jej wykonania potrzebujesz kilku świeżych składników, których wiosną nie brakuje. Pamiętaj jednak, aby po jej wykonaniu od razu włożyć ją do chłodziarki. W tym urządzeniu można ją przechowywać nawet do 3 dni. Po tym czasie lepiej będzie jak zrobisz nową porcję.
Przepis na chłodnik z botwinki
Składniki
- 1 pęczek botwinki,
- 3 świeże zielone ogórki,
- 6 dużych rzodkiewek,
- 2 l maślanki,
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
- pół litra wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- świeży koperek,
- świeży szczypiorek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka cukru,
- 4 jajka do podania.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności umieść jajka w rondelku i zalej je wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy będą zimnie obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki.
- Liście i łodygi botwiny oddziel od bulw buraków i dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Następnie osusz i pokrój na na mniejsze kawałki. Buraki energicznie wyszoruj szczoteczką i opłucz. Kolejnym krokiem jest posiekanie bulw. Każdego buraka pokrój w plastry lub w półplastry - w zależności od jego wielkości.
- Liście, buraki i łodygi przenieś do większego garnka, zalej wodą i dopraw niewielką ilością soli. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zamieszaj i pozostaw do wystudzenia.
- Zielone ogórki i czosnek obierz ze skórki, rzodkiewki dokładnie przemyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, resztę warzyw pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Do garnka z wywarem i botwinką wrzuć wszystkie warzywa. Zalej całość kwaśną śmietaną i maślanką. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem według uznania, zamieszaj. Wierzch udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
- Tak przygotowany chłodnik wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z ugotowanymi jajkami lub purée ziemniaczanym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl