W zależności od pory roku i sezonu Polacy wybierają sobie dania, które będą jeść non stop. W okresie wiosny i lata wybierają zupę, która jedzona na zimno, ma najlepszy smak. Jak wykonać danie, które pokocha cała rodzina? Przepis jest banalnie prosty.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Chłodnik to potrawa, w której lubuje się wiele osób w okresie wiosennym. Jest nie tylko prosta w wykonaniu, a także pyszna bez konieczności podgrzewania. Do jej wykonania potrzebujesz kilku świeżych składników, których wiosną nie brakuje. Pamiętaj jednak, aby po jej wykonaniu od razu włożyć ją do chłodziarki. W tym urządzeniu można ją przechowywać nawet do 3 dni. Po tym czasie lepiej będzie jak zrobisz nową porcję.
REKLAMA
Przepis na chłodnik z botwinki
Składniki
1 pęczek botwinki,
3 świeże zielone ogórki,
6 dużych rzodkiewek,
2 l maślanki,
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
pół litra wody,
1 łyżeczka soku z cytryny,
świeży koperek,
świeży szczypiorek,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
łyżeczka cukru,
4 jajka do podania.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności umieść jajka w rondelku i zalej je wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy będą zimnie obierz ze skorupek i przekrój na ćwiartki.
Liście i łodygi botwiny oddziel od bulw buraków i dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Następnie osusz i pokrój na na mniejsze kawałki. Buraki energicznie wyszoruj szczoteczką i opłucz. Kolejnym krokiem jest posiekanie bulw. Każdego buraka pokrój w plastry lub w półplastry - w zależności od jego wielkości.
Liście, buraki i łodygi przenieś do większego garnka, zalej wodą i dopraw niewielką ilością soli. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, staraj się nie doprowadzić płynu do wrzenia. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, zamieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Zielone ogórki i czosnek obierz ze skórki, rzodkiewki dokładnie przemyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, resztę warzyw pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
Do garnka z wywarem i botwinką wrzuć wszystkie warzywa. Zalej całość kwaśną śmietaną i maślanką. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem według uznania, zamieszaj. Wierzch udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
Tak przygotowany chłodnik wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z ugotowanymi jajkami lub purée ziemniaczanym.