Makarony i kluski to dodatki, które świetnie smakują nie tylko z zupami, ale też domowymi sosami. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, lecz te zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. Przedstawiamy przepis na kluski, które zwalają z nóg. Tylko 5 składników i kilka chwil roboty.
Karl Allgaeuer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Kasza manna to dla większości z nas powrót do dzieciństwa. Wtedy to jadało się ją z dodatkiem owoców i syropu owocowego. Jednak takie danie to nie jedyna propozycja, jaką można wykonać z tego składnika. Kolejną z nich są kluski kładzione, które nie tylko można przygotować w kilka chwil, a także są smaczniejsze niż te zakupione w sklepie. Do przyrządzenia takich klusek potrzebujesz tylko 5 składników. Tak przygotowane możesz podawać jako zamiennik makaronu do zup. Smaczną propozycją jest również polanie ich sosem pieczarkowym. Jeśli jednak lubisz słodsze smaki możesz serwować je ze słodkim jogurtem lub dżemem.
REKLAMA
Przepis na kluski z kaszy manny
Składniki
szklanka suchej kaszy manny,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 jajka,
2 łyżki miękkiego masła,
sól.
Sposób przygotowania
Przygotuj większą miskę, do której wbij dwa jajka. Następnie dodaj masło w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie z sobą utrzyj. Możesz to zrobić za pomocą miksera, widelca lub trzepaczki.
Cały czas mieszając dodaj kwaśną śmietanę i sól według uznania. Na koniec wsyp również kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksuj do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę odstaw na około pół godziny. Odczekanie chwili jest po to, aby kasza mogła nasiąknąć i spęcznieć.
Gdy podany czas minie, wlej do garnka wodę, posól ją i zagotuj. Do tak przygotowanego płynu nakładaj porcje masy zrobione z kaszy. Możesz to zrobić za pomocą łyżki. Przyrządzone kluseczki gotuj przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Tak przygotowane kluski podawaj z ulubionymi zupami lub domowym sosem.