-
Haps
-
Jak przygotować
- To Magda Gessler podaje na obiad. Głęboki smak z chrupiącym dodatkiem, a to wszystko zrobione w 30 minut
To Magda Gessler podaje na obiad. Głęboki smak z chrupiącym dodatkiem, a to wszystko zrobione w 30 minut
Magda Gessler nie raz udowodniła, że dania spod jej ręki wychodzą smaczne i sycące. Jest tak i w tym przypadku. Potrawa z jej przepisu zapełni brzuchy całej rodziny, a jej zapach i smak nie dadzą o sobie zapomnieć. To prawdziwa bomba aromatyczna.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Nie ma wątpliwości, że Magda Gessler jest polską królową gastronomii. Każdy ją zna, a odtwarzanie jej przepisów jest na porządku dziennym. Potrawy wykonane z jej receptur nie mają prawa nie wyjść. Aby się przekonać, czy aby na pewno wszystko wychodzi smaczne i pożywne, proponujemy zrobić ten przepis. Wyjdzie z niego aromatyczna zupa czosnkowa, która jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem domowych grzanek.
Przepis na zupę czosnkową Magdy Gessler
Składniki
- 2 główki czosnku,
- duży por,
- 4 ziemniaki,
- 1,2 l bulionu,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- łyżeczka tymianku,
- łyżka masła,
- olej,
- 2 czerstwe kromki chleba,
- 2 łyżki musztardy,
- świeży szczypiorek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do większego garnka wrzuć masło i roztop je na średnim ogniu. Do masła dolej olej i wymieszaj.
- Czosnek posiekaj na drobno i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż go przez około 3 minuty. Następnie dorzuć do niego drobno pokrojonego pora. Tak podsmażaj całość przez kilka chwil, pamiętaj aby co jakiś czas zmieszać, by składniki się nie przypaliły.
- Ziemniaki obierz ze skórki, przemyj i pokrój w kostkę. Dorzuć je do garnka, wsyp również tymianek i zamieszaj.
- Do tak przygotowanych warzyw wlej wcześniej przyrządzony bulion, doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Gdy warzywa będą miękkie odlej chochlę wywaru do miski. Płyn połącz ze śmietaną i wlej go z powrotem do garnka. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
- Gdy potrawa stanie się chłodniejsza zmiksuj ją za pomocą blendera.
- Ostatnim krokiem przygotowania dania jest wykonanie grzanek. Suchy chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę i tymianek. Następnie wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie zamieszaj. Smaż całość do lekkiego zarumienienia, później przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Takie grzanki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut.
- Gotową zupę podawaj z ciepłymi grzankami i świeżymi ziołami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl