To Magda Gessler podaje na obiad. Głęboki smak z chrupiącym dodatkiem, a to wszystko zrobione w 30 minut

Magda Gessler nie raz udowodniła, że dania spod jej ręki wychodzą smaczne i sycące. Jest tak i w tym przypadku. Potrawa z jej przepisu zapełni brzuchy całej rodziny, a jej zapach i smak nie dadzą o sobie zapomnieć. To prawdziwa bomba aromatyczna.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Nie ma wątpliwości, że Magda Gessler jest polską królową gastronomii. Każdy ją zna, a odtwarzanie jej przepisów jest na porządku dziennym. Potrawy wykonane z jej receptur nie mają prawa nie wyjść. Aby się przekonać, czy aby na pewno wszystko wychodzi smaczne i pożywne, proponujemy zrobić ten przepis. Wyjdzie z niego aromatyczna zupa czosnkowa, która jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem domowych grzanek.

Przepis na zupę czosnkową Magdy Gessler

Składniki

  • 2 główki czosnku,
  • duży por,
  • 4 ziemniaki,
  • 1,2 l bulionu,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżka masła,
  • olej,
  • 2 czerstwe kromki chleba,
  • 2 łyżki musztardy,
  • świeży szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka wrzuć masło i roztop je na średnim ogniu. Do masła dolej olej i wymieszaj.
  2. Czosnek posiekaj na drobno i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż go przez około 3 minuty. Następnie dorzuć do niego drobno pokrojonego pora. Tak podsmażaj całość przez kilka chwil, pamiętaj aby co jakiś czas zmieszać, by składniki się nie przypaliły.
  3. Ziemniaki obierz ze skórki, przemyj i pokrój w kostkę. Dorzuć je do garnka, wsyp również tymianek i zamieszaj.
  4. Do tak przygotowanych warzyw wlej wcześniej przyrządzony bulion, doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
  5. Gdy warzywa będą miękkie odlej chochlę wywaru do miski. Płyn połącz ze śmietaną i wlej go z powrotem do garnka. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
  6. Gdy potrawa stanie się chłodniejsza zmiksuj ją za pomocą blendera.
  7. Ostatnim krokiem przygotowania dania jest wykonanie grzanek. Suchy chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj musztardę i tymianek. Następnie wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie zamieszaj. Smaż całość do lekkiego zarumienienia, później przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Takie grzanki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut.
  8. Gotową zupę podawaj z ciepłymi grzankami i świeżymi ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.