Masz te składniki w lodówce? Zrobisz z nich wyżerkę dla całej rodziny. Będą prosić o nawet 3 dokładki

Jeśli w głowie tylko pustka, a obiad czeka na przygotowanie, mamy pomysł, co możesz przygotować. Dzięki temu przepisowi zrobisz ucztę, która zasmakuje każdemu. Połączenie tych składników jest proste, a smak dorównuje potrawom z najlepszych restauracji. To najprostsza receptura, którą możesz poznać.
Zobacz wideo Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany

Można by pomyśleć, że kuchnia polska jest na tyle różnorodna i ciekawa, że wymyślenie dania obiadowego nie będzie dla nikogo problemem. Jednak czasem pustka zagości w naszych głowach, a ochota na spróbowanie czegoś nowego jest większa niż chęć zrobienia klasycznej potrawy. W takiej sytuacji na pomoc przychodzi to danie, które można wykonać w ekspresowym tempie. To zapiekanka z warzyw na patelnię, do której nie trzeba za wiele składników. Wystarczy, że będziesz mieć mieszankę warzywną, kurczaka, ser i kilka przypraw. Cała magia dzieje się w piekarniku, dlatego przy jej wykonaniu nie stracisz za wiele czasu.

Przepis na zapiekankę z warzyw na patelnię

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • pół opakowania ulubionego makaronu,
  • kostka żółtego sera,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki curry,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp solą, pieprzem, curry i paprykami. Dokładnie wymieszaj i przenieś na patelnię, na której znajduje się gorący olej. Mięso podsmaż z każdej strony na złoty kolor i przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  2. Mieszankę warzywną przenieś na patelnię, na której przed chwilą smażone było mięso. Dodaj do niej przyprawy znajdujące się w opakowaniu, a także wsyp curry, papryki, sól i pieprz. Smaż do całkowitego rozmrożenia.
  3. W czasie gdy warzywa się rozmrażają przygotuj makaron i ser. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i pozostaw do przestudzenia. Natomiast ser zetrzyj na grubych oczkach.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie wsyp warstwami makaron, kurczaka i przygotowane warzywa.
  5. Wierzch polej mieszanką zrobioną z kwaśnej śmietany i żółtka. Dodaj również cały starty ser.
  6. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: