Zobacz wideo Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany
Można by pomyśleć, że kuchnia polska jest na tyle różnorodna i ciekawa, że wymyślenie dania obiadowego nie będzie dla nikogo problemem. Jednak czasem pustka zagości w naszych głowach, a ochota na spróbowanie czegoś nowego jest większa niż chęć zrobienia klasycznej potrawy. W takiej sytuacji na pomoc przychodzi to danie, które można wykonać w ekspresowym tempie. To zapiekanka z warzyw na patelnię, do której nie trzeba za wiele składników. Wystarczy, że będziesz mieć mieszankę warzywną, kurczaka, ser i kilka przypraw. Cała magia dzieje się w piekarniku, dlatego przy jej wykonaniu nie stracisz za wiele czasu.
Przepis na zapiekankę z warzyw na patelnię
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię,
- 2 piersi z kurczaka,
- pół opakowania ulubionego makaronu,
- kostka żółtego sera,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 żółtko,
- pół łyżeczki curry,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp solą, pieprzem, curry i paprykami. Dokładnie wymieszaj i przenieś na patelnię, na której znajduje się gorący olej. Mięso podsmaż z każdej strony na złoty kolor i przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Mieszankę warzywną przenieś na patelnię, na której przed chwilą smażone było mięso. Dodaj do niej przyprawy znajdujące się w opakowaniu, a także wsyp curry, papryki, sól i pieprz. Smaż do całkowitego rozmrożenia.
- W czasie gdy warzywa się rozmrażają przygotuj makaron i ser. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i pozostaw do przestudzenia. Natomiast ser zetrzyj na grubych oczkach.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie wsyp warstwami makaron, kurczaka i przygotowane warzywa.
- Wierzch polej mieszanką zrobioną z kwaśnej śmietany i żółtka. Dodaj również cały starty ser.
- Tak przygotowaną zapiekankę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl