Botwinka to zupa nad zupy. Będzie smakować dużo lepiej, gdy wykorzystasz ten owoc Magda Gessler poprosi o przepis

Botwinka to smak polskiej wiosny i wczesnego lata. Zupa z młodych liści buraków na pewno niejednemu przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa, a jej zrobienie jest w zasadzie banalne. Jednak botwinka sama w sobie jest lekka i delikatna. Warto więc ją trochę podkręcić. Dziś zdradzimy wam, jak to zrobić w najlepszym stylu.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Botwinka to coś więcej niż zupa - to znak, że za chwilę wakacje i można do woli wspominać i cieszyć się smakami lata. Przepis na botwinkę jest w zasadzie banalny - wystarczy pęczek lub dwa młodych pędów buraka, koperek, czosnek, szczypiorek i bulion. Jednak żeby podkręcić botwinkę i nadać jej niesamowitego smaku i aromatu, warto dodać cytrynę. Ale nie tylko sok - przyda się także odrobina startej skórki. 

Jak zrobić botwinę? Tego przepisu pozazdrości nawet Magda Gessler

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami
  • ok. 1,5 litra bulionu lub lekkiego rosołu
  • pęczek koperku
  • 3-4 młode ziemniaczki
  • 2 młode marchewki
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka na twardo do podania
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Botwinkę dokładnie oczyść. Odetnij buraczki od liści. Liście pokrój, a buraczki zetrzyj na tarce. Młode ziemniaczki wyszoruj szczotką pod zimną wodą, następnie pokrój je w plastry, szczypiorek posiekaj. 
  2. Na dnie garnka roztop łyżkę masła. Dodaj ziemniaki oraz pokrojone w talarki młode marchewki i podsmażaj przez ok. 5 minut. 
  3. Całość zalej bulionem, dodaj posiekany czosnek oraz buraczki. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż warzywa zaczną robić się miękkie. 
  4. Dodaj posiekane liście botwiny, koperek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj także łyżkę startej skórki z cytryny, a gdy warzywa będą już miękkie, dodaj 2-3 łyżki soku. 
  5. Botwinkę podawaj na zimno lub na ciepło, najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i jajkiem na twardo.

Wskazówka: Botwinkę możesz także zabielić śmietaną.  Odlej kilka chochelek czystego wywaru i rozpuść w nim 2 łyżki śmietany. Następnie dodaj do zupy i energicznie mieszaj, by się nie zwarzyła. 

Więcej o: