Botwinka to smak polskiej wiosny i wczesnego lata. Zupa z młodych liści buraków na pewno niejednemu przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa, a jej zrobienie jest w zasadzie banalne. Jednak botwinka sama w sobie jest lekka i delikatna. Warto więc ją trochę podkręcić. Dziś zdradzimy wam, jak to zrobić w najlepszym stylu.
Dar1930 / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Botwinka to coś więcej niż zupa - to znak, że za chwilę wakacje i można do woli wspominać i cieszyć się smakami lata. Przepis na botwinkę jest w zasadzie banalny - wystarczy pęczek lub dwa młodych pędów buraka, koperek, czosnek, szczypiorek i bulion. Jednak żeby podkręcić botwinkę i nadać jej niesamowitego smaku i aromatu, warto dodać cytrynę. Ale nie tylko sok - przyda się także odrobina startej skórki.
Jak zrobić botwinę? Tego przepisu pozazdrości nawet Magda Gessler
Składniki:
2 pęczki botwinki razem z buraczkami
ok. 1,5 litra bulionu lub lekkiego rosołu
pęczek koperku
3-4 młode ziemniaczki
2 młode marchewki
1 cytryna
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 jajka na twardo do podania
masło
Sposób wykonania:
Botwinkę dokładnie oczyść. Odetnij buraczki od liści. Liście pokrój, a buraczki zetrzyj na tarce. Młode ziemniaczki wyszoruj szczotką pod zimną wodą, następnie pokrój je w plastry, szczypiorek posiekaj.
Na dnie garnka roztop łyżkę masła. Dodaj ziemniaki oraz pokrojone w talarki młode marchewki i podsmażaj przez ok. 5 minut.
Całość zalej bulionem, dodaj posiekany czosnek oraz buraczki. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
Dodaj posiekane liście botwiny, koperek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj także łyżkę startej skórki z cytryny, a gdy warzywa będą już miękkie, dodaj 2-3 łyżki soku.
Botwinkę podawaj na zimno lub na ciepło, najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i jajkiem na twardo.
Wskazówka: Botwinkę możesz także zabielić śmietaną. Odlej kilka chochelek czystego wywaru i rozpuść w nim 2 łyżki śmietany. Następnie dodaj do zupy i energicznie mieszaj, by się nie zwarzyła.