Mięso sto razy lepsze od tradycyjnych schabowych. Soczystość zawdzięcza temu nadzieniu

Gdy na stole pojawi się mięso przygotowane w taki sposób nikt nie będzie w stanie się od niego oderwać. Dzięki zastosowanej technice jest miękkie, a po włożeniu do ust od razu się w nich rozpływa. To coś lepszego niż zwykłe schabowe.
Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Kuchnia polska rozkochała w sobie wiele osób nietuzinkowymi przepisami i połączeniami smakowymi. Możemy się pochwalić wieloma recepturami, które sławne sa nawet poza granicami kraju. Oprócz klasycznych kotletów mielonych i schabowych swoją popularność zyskują również zrazy. To nic innego jak rozbite plastry schabu, który nadziewany jest aromatycznym farszem. My proponujemy farsz wykonany z cebuli. Dzięki niemu mięso robi się delikatne i soczyste. Nie zapomnij również o duszeniu całości w aromatycznym sosie. To również nadaje oryginalności.

Przepis na zrazy ze schabu

Składniki

  • pół kilo schabu w plastrach,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 4 duże cebule,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Schab rozbij na cienkie plastry, uważaj jednak, aby nie rozpadały się przy dotknięciu. Tak przygotowane mięso dopraw z dwóch stron solą i pieprzem.
  2. Połowę cebul obierz ze skórki i posiekaj na drobną kostkę. Do miski wlej ocet, dodaj sól, cukier, pieprz i połowę posiekanego koperku. Dokładnie wymieszaj i dodaj cebulę. Całość włóż do lodówki na około 25 minut.
  3. Po tym czasie wyciągnij składniki z lodówki. Na środek każdego mięsnego placka rozłóż zamarynowaną cebulę i zawiń w roladkę. Każdą część mięsa obtocz w mące.
  4. Tak przygotowany schab smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Obsmażony przełóż na talerz.
  5. Drugą połowę cebul posiekaj i umieść na patelni, na której smażyły się rolady. Delikatnie obsmaż, następnie dodaj kwaśną śmietanę, kilka łyżek mąki i obie papryki. Na koniec wsyp drugą część świeżego koperku, zamieszaj i gotuj. Jeśli sos wydaje się być za gęsty należy dodać do niego odrobinę wody.
  6. Do tak przygotowanego sosu dodaj gotowe roladki i duś całość przez następne 40 minut.
  7. Na koniec dopraw całość według uznania. Podawaj z ulubionymi dodatkami. My proponujemy młode ziemniaki i mizerię.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA