• Link został skopiowany

Połącz te składniki, zostaw na noc i zrób najlepsze danie. Mało kto się mu oprze

Dobrze spędzony poranek może nas nastroić na całą resztę dnia. Nie od dziś wiadomo, że również smaczne i pożywne śniadanie może mieć na to duży wpływ. Aby każdy dzień był tak samo dobry, proponujemy zrobić to danie, które robi się prawie samo. Cała magia dzieje się w nocy.
Owsianka w stylu Kinder Country (wersja fit)
Fot. Shutterstock
Zobacz wideo Pieczona czekoladowa owsianka. Idealne śniadanie fit

Owsianka to danie, które zazwyczaj przyrządza się rano. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo zapełnia brzuch na długi czas. Dla niektórych jej poranne przygotowanie stało się rytuałem, a dodawanie do niej różnych dodatków sprawia, że nigdy się nie nudzi. Jeśli nie masz czasu, aby o świcie czekać na to, aż będzie gotowa, przygotowaliśmy przepis, który można wykonać wieczór wcześniej. Jeśli się do niego zastosujesz rano uzyskasz smaczne śniadanie, które można zjeść zarówno podgrzane, jak i schłodzone. Do takiej owsianki można dodać różnego rodzaju dodatki. To, co wybierzesz zależy jedynie od twoich preferencji smakowych.

Przepis na owsiankę nocną z czekoladą

Składniki

  • 200 ml mleka,
  • duża łyżka jogurtu naturalnego,
  • ? szklanki płatków owsianych,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • łyżka kakao,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 2 łyżki kawałków czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem owsianki upewnij się, że masz w domu słoik, który możesz szczelnie zamknąć. Jeśli taki posiadasz dokładnie go przemyj, wyparz i osusz.
  2. Następnie do czystego słoika wsyp płatki owsiane i zalej je gorącym mlekiem. Zamieszaj i odstaw na bok na około 15 minut. Płyn w tym czasie powinien lekko przestygnąć.
  3. Gdy napój będzie chłodniejszy wsyp cukier, kakao i dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Tak przygotowaną mieszankę zakręć szczelnie zakrętką i włóż do lodówki na całą noc.
  4. Rano wyjmij owsiankę, odkręć i wsyp wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Ponownie zamieszaj i podawaj. Owsiankę możesz jeść na zimno lub lekko podgrzaną.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: