Soczyste mięso, które samo odchodzi od kości. Jest lepsze, gdy upieczesz je z tym napojem

Soczyste, miękkie i pełne smaku kawałki kurczaka marzą się chyba każdemu. Jednak nie zawsze łatwo uzyskać taki efekt. Aby tym razem wszystko poszło po naszej myśli, zalej go tym napojem i zapiecz. Mięso samo będzie odrywać się od kości, a w ustach będzie się wprost rozpływało.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Przyrządzanie kurczaka w wielu domach jest czymś na porządku dziennym. Robi się go prawie codziennie, jednak nawet przy takiej częstotliwości można skarżyć się na twarde i niesmaczne mięso. Aby to już nigdy się nie powtórzyło, wykonaj kurczaka po bawarsku. Dzięki odpowiedniej mieszance składników jest soczysty jak mało co. Jego smak będzie aromatyczny, a mięso miękkie i delikatne dzięki napojowi, jakim jest piwo. Zalanie go bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika i zapieczenia sprawi, że po wyjęcie mięso z łatwością odejdzie od kości.

Przepis na kurczaka po bawarsku

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka,
  • duża cebula,
  • kawałek pora,
  • szklanka jasnego piwa 0 proc.,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyjmij z opakowania i w razie potrzeby oczyść je z nieczystości i z błon. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego. Na dnie naczynia ułóż ciasno kawałki mięsa.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie wysyp ją na mięso. Pora przemyj i pokrój w talarki, również ułóż go w naczyniu.
  3. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wszystko to zalej szklanką piwa.
  4. Tak przygotowanego kurczaka włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Pamiętaj, aby naczynie przykryć pokrywką.
  5. Po upływie tego czasu odkryj składniki i piecz je przez następne 30 minut. Tak upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję świeżo zrobioną surówkę i ugotowany ryż.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA