Soczyste, miękkie i pełne smaku kawałki kurczaka marzą się chyba każdemu. Jednak nie zawsze łatwo uzyskać taki efekt. Aby tym razem wszystko poszło po naszej myśli, zalej go tym napojem i zapiecz. Mięso samo będzie odrywać się od kości, a w ustach będzie się wprost rozpływało.
Ravsky /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym
Przyrządzanie kurczaka w wielu domach jest czymś na porządku dziennym. Robi się go prawie codziennie, jednak nawet przy takiej częstotliwości można skarżyć się na twarde i niesmaczne mięso. Aby to już nigdy się nie powtórzyło, wykonaj kurczaka po bawarsku. Dzięki odpowiedniej mieszance składników jest soczysty jak mało co. Jego smak będzie aromatyczny, a mięso miękkie i delikatne dzięki napojowi, jakim jest piwo. Zalanie go bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika i zapieczenia sprawi, że po wyjęcie mięso z łatwością odejdzie od kości.
REKLAMA
Przepis na kurczaka po bawarsku
Składniki:
12 podudzi z kurczaka,
duża cebula,
kawałek pora,
szklanka jasnego piwa 0 proc.,
łyżka majeranku,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
3 liście laurowe,
4 kulki ziela angielskiego,
2 łyżeczki oleju roślinnego,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso wyjmij z opakowania i w razie potrzeby oczyść je z nieczystości i z błon. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego. Na dnie naczynia ułóż ciasno kawałki mięsa.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie wysyp ją na mięso. Pora przemyj i pokrój w talarki, również ułóż go w naczyniu.
Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wszystko to zalej szklanką piwa.
Tak przygotowanego kurczaka włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Pamiętaj, aby naczynie przykryć pokrywką.
Po upływie tego czasu odkryj składniki i piecz je przez następne 30 minut. Tak upieczonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję świeżo zrobioną surówkę i ugotowany ryż.