Wachowicz wzięła widelec i zrobiła najlepsze owocowe ciasto. Nikt nie zrobi tego lepiej

Ewa Wachowicz znana jest z pysznych propozycji obiadowych, a także ze słodkich deserów. Tym razem podzieliła się przepisem na proste ciasto z owocami i kruszonką. Jej metoda przygotowania ciasta jest wyjątkowa. Nie potrzebuje za wiele składników, a wszystko łączy za pomocą widelca.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Ciasta to nieodłączne elementy wszystkich imprez i spotkań. Są również idealne do herbaty, jak i kawy. Przy ich przygotowaniu zazwyczaj stawia się na klasyki, które każdy dobrze zna. Może warto w tym roku przełamać schematy i upiec coś nowego? Z propozycją na słodki i nieoczywisty wypiek przychodzi Ewa Wachowicz. W 362 odcinku swojego programu "Ewa gotuje" zaprezentowała przepis na ciasto spod widelca. Mało kto zna i stosuje ten przepis, jednak warto go przetestować w tegoroczne lato. Może się okazać, że jest smaczniejszy od wszystkich klasycznych wypieków. Sekretem tego ciasta jest jego sposób przygotowania. Kucharka miesza składniki jedynie za pomocą widelca.

Przepis na ciasto spod widelca Ewy Wachowicz

Składniki

  • 4 jajka,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę

  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • szklanka mąki pszennej.

Składniki dodatkowe

  • owoce sezonowe np. borówki, truskawki, maliny.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się kruszonką. Na stolnicy rozsyp mąkę i cukier. Dodaj do nich masło i energicznie posiekaj. Połącz całość, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe owiń folią aluminiową i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj ciasto. Do większej miski wbij jajka i wsyp cukier, wcieraj je za pomocą widelca. Ze składników powinna powstać puszysta masa. Następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Stopniowo wlewaj olej, cały czas mieszając. Na koniec wsyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki energicznie i porządnie wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
  3. Blaszkę wysmakuj masłem lub olejem. Następnie przelej do foremki powstałe ciasto, na wierzch rozsyp umyte i osuszone owoce.
  4. Ciasto wyjmij z chłodzenia i pokrusz je na całości masy. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1 godzinę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: