Wiosna i lato to czas, który może kojarzyć się z lekkimi daniami, które przygotowuje się w kilka minut. Gdy słońce dosłownie nas praży nie mamy ochoty na wymagające potrawy, które sprawią, że będziemy czuć się ociężali. Aby zjeść lekko lecz pożywnie proponujemy zrobię tę sałatkę. Jest idealna jako przystawka lub jako dodatek do obiadu.
Fot. Stephanie Frey/Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Letnie upały sprawiają, że ochota na jedzenia drastycznie maleje, za to na pierwszy plan wchodzą zimne napoje. Dodatkowo nie ma się ochoty na gotowanie w ciepłej kuchni. Jednak na szczęście istnieją przepisy, które są proste, niewymagające, a do tego orzeźwiają i są sycące. Takim przykładem jest ta bogata w różne smaki sałatka. Składniki w niej zawarte świetnie się z sobą komponują, a także pasują do mięs i pieczywa. Można ją podać jako oddzielną przystawkę lub jako dodatek do obiadu zamiast klasycznej surówki. Genialnie zastępuje znaną nam mizerię i sałatkę z pomidorów. Swoją popularność zawdzięcza selerowi konserwowemu. To on pełni w niej główną rolę, a bez niego smak byłby nijaki.
REKLAMA
Przepis na sałatkę z selera konserwowego
Składniki
słoik selera konserwowego,
3 jajka,
mała puszka kukurydzy,
pół jabłka,
2 łyżki majonezu,
łyżka jogurtu naturalnego,
pół łyżeczki musztardy,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Selera i kukurydzę odsącz z zalewy i umieść w większej misce.
Jajka przenieś do rondelka i zalej wodą. Gotuj je przez około 10 minut na średnim ogniu, następnie pozostaw do przestudzenia i obierz ze skorupek. Gdy jajka będą chłodniejsze pokrój je w drobną kostkę.
Jabłko obierz i podziel na pół. Usuń gniazda nasienne i zetrzyj połowę owocu na tarce o grubych oczkach.
W osobnej miseczce połącz z sobą majonez, jogurt naturalny i musztardę. Dopraw to solą i pieprzem i dokładnie zamieszaj.
Wszystkie składniki umieść w większej misce, polej powstałym sosem i zamieszaj. Na koniec możesz również wkroić świeżą natkę pietruszki.