Strzelczyk zrobił najlepszą surówkę. Nie wybrudzisz nawet rąk, bo gotowa jest w 3 minuty. Idealna na lato

Gdy za oknem żar leci z nieba trzeba posiłkować się jedzeniem, które jest lekkie i dzięki któremu nieco się ochłodzimy. Tomasz Strzelczyk pokazał surówkę, dzięki której jest to możliwe. Wymieszał kilka składników, polał domowym sosem i podał do testu. Jest wyśmienita i pełna aromatu.
Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazuje swoje spojrzenie na kuchnię i tradycyjne przepisy. Zdradza także patenty na to, co jeść i jak przyrządzać smaczne dania. Tym razem udostępnił recepturę na błyskawiczną surówkę z młodej kapusty. Wykonuje się ją dosłownie w 3 minuty. Świetnie pasuje jako szybka przekąska, a także jako dodatek do letniego obiadu. Swój smak zawdzięcza mieszance składników, które tworzą sos. Takiego połączenia mało kto by się podjął.

Przepis na surówkę Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • główka młodej kapusty,
  • czerwona cebula,
  • 2 marchewki,
  • jabłko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka octu jabłkowego.
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • kilka lisków mięty,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pierz.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę oczyść z nadmiaru liści i przekrój ją na pół. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki i drobno poszatkuj. Pokrojoną przenieś do większej miski.
  2. Marchewki obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce. Składniki dodaj do miski z kapustą.
  3. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój na drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek umieść w mniejszej misce, cebulę dodaj do reszty składników.
  4. Do miski z czosnkiem przelej jogurt naturalny i majonez. Wlej także ocet jabłkowy i miód, dodaj obie musztardy. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj.
  5. Tak przygotowany sos przelej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj do połączenia.
  6. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wierzch udekoruj listkami mięty.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.