-
Haps
-
Jak przygotować
- Strzelczyk zrobił najlepszą surówkę. Nie wybrudzisz nawet rąk, bo gotowa jest w 3 minuty. Idealna na lato
Strzelczyk zrobił najlepszą surówkę. Nie wybrudzisz nawet rąk, bo gotowa jest w 3 minuty. Idealna na lato
Gdy za oknem żar leci z nieba trzeba posiłkować się jedzeniem, które jest lekkie i dzięki któremu nieco się ochłodzimy. Tomasz Strzelczyk pokazał surówkę, dzięki której jest to możliwe. Wymieszał kilka składników, polał domowym sosem i podał do testu. Jest wyśmienita i pełna aromatu.
Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazuje swoje spojrzenie na kuchnię i tradycyjne przepisy. Zdradza także patenty na to, co jeść i jak przyrządzać smaczne dania. Tym razem udostępnił recepturę na błyskawiczną surówkę z młodej kapusty. Wykonuje się ją dosłownie w 3 minuty. Świetnie pasuje jako szybka przekąska, a także jako dodatek do letniego obiadu. Swój smak zawdzięcza mieszance składników, które tworzą sos. Takiego połączenia mało kto by się podjął.
Przepis na surówkę Tomasza Strzelczyka
Składniki
- główka młodej kapusty,
- czerwona cebula,
- 2 marchewki,
- jabłko,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka octu jabłkowego.
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 2 łyżeczki miodu,
- kilka lisków mięty,
- natka pietruszki,
- sól,
- pierz.
Sposób przygotowania
- Kapustę oczyść z nadmiaru liści i przekrój ją na pół. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki i drobno poszatkuj. Pokrojoną przenieś do większej miski.
- Marchewki obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce. Składniki dodaj do miski z kapustą.
- Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój na drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek umieść w mniejszej misce, cebulę dodaj do reszty składników.
- Do miski z czosnkiem przelej jogurt naturalny i majonez. Wlej także ocet jabłkowy i miód, dodaj obie musztardy. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj.
- Tak przygotowany sos przelej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wierzch udekoruj listkami mięty.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl