Każdy zachwyca się schabowym tylko dlatego, bo nie zna tych kotletów. Są lepsze od każdego specjału

Kuchnia polska ma kilka specjałów, których trzymamy się od wielu lat. Powtarzamy je nawet kilka razy w tygodniu, pomimo że receptur na smaczniejsze dodatki jest wiele. Przykładem dania, które jest lepsze od klasyka są te kotlety. Przy nich nawet najlepsze schabowe nie mają szans, a to dzięki wyjątkowym składnikom.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

W tradycyjnej kuchni polskiej wyróżniamy kilka metod przygotowywania kotletów. Jednak najpopularniejsze to zdecydowanie schabowe. Soczyste mięso obtoczone w chrupiącej panierce to specjał nad specjałami. Okazuje się jednak, że nie tylko ten rodzaj mięsa może być smaczny. Aby podkręcić smak kawałkom kurczaka, warto dodać do nich kilka nietuzinkowych dodatków. Kotlety po generalsku w swoim składzie wyróżniają właśnie takie produkty. Do standardowej panierki dodaje się więc ser parmezan, a także startą skórkę z cytryny. To połączenie nadaje świeżości i otwiera nas na poznanie nowego smaku.

Przepis na kotlety po generalsku

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki,
  • jajko,
  • 60 ml mleka,
  • szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • skórka z połówki cytryny,
  • cytryna do podania,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Następnie osusz z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba. Podziel je na mniejsze kawałki, z których będą powstawać kotlety. Delikatnie rozbij je za pomocą tłuczka i oprósz solą i pieprzem z dwóch stron.
  2. Na talerzu rozsyp bułkę tartą, dodaj do niej parmezan i skórkę z cytryny. Do miseczki wbij jajko i energicznie roztrzep je wraz z dodatkiem mleka. Na trzecim naczyniu rozsyp mąkę.
  3. Kawałki mięsa w pierwszej kolejności panieruj w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się on odpowiednio gorący, układaj na nim przygotowane kawałki mięsa. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Usmażone kotlety przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  6. Tak przyrządzone kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Na sam koniec nie zapomnij o skropieniu ich sokiem z cytryny.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA