Przy tych naleśnikach wszystko wypada blado. Przepis dostałam od greckiego kucharza i się zakochałam

W Polsce o tych naleśnikach nie jest za głośno. Przepis jest trzymany w tajemnicy, ale gdy ich spróbowałam, już wiedziałam dlaczego. Grecki kucharz zdradził mi recepturę, lecz nie mogłam jej zostawić tylko dla siebie. Ten farsz to coś, czego w życiu nie jadłeś. Zrób je jak najprędzej, a nie pożałujesz.
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]

Naleśniki to jedno z najsmaczniejszych i najprostszych dań. Wykonuje się je zawsze, gdy nie ma się czasu na coś bardziej wymagającego. Można je jeść o każdej porze dnia, a dodatkowo pasuje do nich prawie każdy składnik. Zazwyczaj je się je ze słodką konfiturą, bitą śmietaną i owocami. Dziś jednak chcę zdradzić recepturę dla osób, które preferują słone przekąski i dania. Naleśniki w stylu greckim to właśnie coś takiego. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a farsz to prawdziwa bomba. Koniecznie wykonaj do nich sos tzatziki, dzięki niemu nie będą suche.

Przepis na naleśniki po grecku

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki wody gazowanej,
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na farsz

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • garść oliwek zielonych,
  • kostka sera feta,
  • pomidor,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos tzatziki

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka majonezu,
  • duży świeży ogórek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowania ciasta na naleśniki. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj proszek do pieczenia, a także wbij jajko. Następnie wlej mleko i wodę, cały czas mieszaj. Masa powinna być jednolita, pozbawiona grudek. Gdy będzie za gęsta, dolej więcej wody.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio gorący, formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron za złoty kolor, do momentu wykorzystania składników.
  3. Teraz czas na przyrządzenie farszu. Kurczaka pokrój na drobną kostkę, oprósz go solą i pierzem. Na rozgrzanym tłuszczu smaż go z każdej strony, by nabrał rumianego koloru.
  4. Bazylię drobno posiekaj, oliwki przekrój na pół, pomidora przemyj i również pokój. Ser feta przełóż do miseczki i posiekaj go na mniejsze części. Tak przygotowane składniki przełóż na patelnie, na której znajduje się kurczak.
  5. Kolejnym krokiem jest wykonanie sosu tzatziki. Do miseczki wlej jogurt i wymieszaj go z majonezem. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę bezpośrednio do mieszanki. Ogórka obierz, przetnij i wydrąż z niego środek, następnie zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.
  6. Do jogurtu dodaj gotowego ogórka, wlej również oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i posiekany koperek. Dokładnie zamieszaj.
  7. Tak przygotowany sos przelej na patelnię ze składnikami i energicznie wymieszaj.
  8. Farsz układaj na powierzchni naleśników i zawiń w dogodny sposób. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA