Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]
Naleśniki to jedno z najsmaczniejszych i najprostszych dań. Wykonuje się je zawsze, gdy nie ma się czasu na coś bardziej wymagającego. Można je jeść o każdej porze dnia, a dodatkowo pasuje do nich prawie każdy składnik. Zazwyczaj je się je ze słodką konfiturą, bitą śmietaną i owocami. Dziś jednak chcę zdradzić recepturę dla osób, które preferują słone przekąski i dania. Naleśniki w stylu greckim to właśnie coś takiego. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a farsz to prawdziwa bomba. Koniecznie wykonaj do nich sos tzatziki, dzięki niemu nie będą suche.
Przepis na naleśniki po grecku
Składniki na ciasto naleśnikowe
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 3 łyżki wody gazowanej,
- jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na farsz
- 300 g piersi z kurczaka,
- garść oliwek zielonych,
- kostka sera feta,
- pomidor,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki na sos tzatziki
- 200 g jogurtu greckiego,
- łyżka majonezu,
- duży świeży ogórek,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowania ciasta na naleśniki. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj proszek do pieczenia, a także wbij jajko. Następnie wlej mleko i wodę, cały czas mieszaj. Masa powinna być jednolita, pozbawiona grudek. Gdy będzie za gęsta, dolej więcej wody.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio gorący, formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron za złoty kolor, do momentu wykorzystania składników.
- Teraz czas na przyrządzenie farszu. Kurczaka pokrój na drobną kostkę, oprósz go solą i pierzem. Na rozgrzanym tłuszczu smaż go z każdej strony, by nabrał rumianego koloru.
- Bazylię drobno posiekaj, oliwki przekrój na pół, pomidora przemyj i również pokój. Ser feta przełóż do miseczki i posiekaj go na mniejsze części. Tak przygotowane składniki przełóż na patelnie, na której znajduje się kurczak.
- Kolejnym krokiem jest wykonanie sosu tzatziki. Do miseczki wlej jogurt i wymieszaj go z majonezem. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę bezpośrednio do mieszanki. Ogórka obierz, przetnij i wydrąż z niego środek, następnie zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.
- Do jogurtu dodaj gotowego ogórka, wlej również oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i posiekany koperek. Dokładnie zamieszaj.
- Tak przygotowany sos przelej na patelnię ze składnikami i energicznie wymieszaj.
- Farsz układaj na powierzchni naleśników i zawiń w dogodny sposób. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl