-
Haps
-
Jak przygotować
- To najlepszy pomysł na podanie naleśników. Żaden twaróg, tylko ten farsz i panierka
To najlepszy pomysł na podanie naleśników. Żaden twaróg, tylko ten farsz i panierka
Naleśniki robi się łatwo i szybko. Podaje się je zazwyczaj z twarogiem lub domową konfiturą. Aby trochę podkręcić ich smak i zrobić coś innego, proponujemy wykorzystać ten przepis. Nadzienie jest palce lizać, a panierka nadaje całości chrupkości.
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Naleśniki zazwyczaj podaje się ze słodkimi dodatkami. Najczęściej są to dżemy, czekoladowe smarowidła lub bita śmietana i cukier puder. Jednak istnieje też ich wytrawna wersja, choć nie jest tak popularna. Z naleśników można również zrobić krokiety, czyli zawijańce z pieczarkami i kiszoną kapustą. Obtacza się je w bułce tartej, a następnie smaży. Jednak taka wersja kojarzy się bardziej z Bożym Narodzeniem niż z letnimi obiadami. Aby krokiety bardziej pasowały też do innych pór roku, proponujemy zamienić w nich farsz. Zamiast klasycznych składników wybierz nadzienie zrobione ze szpinaku i sera żółtego. Jako uzupełnienie potrawy świetnie sprawdzi się domowy sos serowy lub koperkowy.
Przepis na krokiety ze szpinakiem i serem
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 2 szklanki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- sól,
- olej do smażenia.
Składniki na farsz:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 200 g startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe:
- jajko,
- bułka tarta,
- sezam.
Sposób przygotowania:
- Do większej miski przesiej mąkę pszenną, następnie wbij do niej jajka, wsyp sól i wlej łyżkę oleju.
- Cały czas miksując, wlewaj stopniowo mleko, a następnie wodę gazowaną. Mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Tak przygotowane ciasto rozlej na rozgrzany tłuszcz znajdujący się na patelni. Smaż placki z dwóch stron na złoty kolor do momentu wykorzystania całej masy.
- Teraz czas na przygotowanie farszu. Szpinak odpowiednio wcześniej wyjmij z zamrażarki i rozmróź. Następnie odcedź go z nadmiaru wody i przenieść na patelnię. Gotuj go do momentu, aż cała woda odparuje.
- Do warzywa dodaj śmietanę, a także obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość oprósz solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec wrzuć starty żółty ser i podsmażaj do momentu roztopienia. Gdy farsz będzie gotowy, zdejmij go z ognia i pozostaw do ostudzenia.
- Na środku każdego naleśnika ułóż dwie łyżki przygotowanego farszu i ciasno zawiń tworząc krokieta.
- Do miseczki wbij jajko i dokładnie je roztrzep, na dwóch osobnych talerzykach rozsyp bułkę tartą oraz sezam. Przygotowane krokiety w pierwszej kolejności mocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i w sezamie.
- Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie odpowiednio gorący układaj na nim krokiety. Smaż je z każdej strony na złoty kolor.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl