To najlepszy pomysł na podanie naleśników. Żaden twaróg, tylko ten farsz i panierka

Naleśniki robi się łatwo i szybko. Podaje się je zazwyczaj z twarogiem lub domową konfiturą. Aby trochę podkręcić ich smak i zrobić coś innego, proponujemy wykorzystać ten przepis. Nadzienie jest palce lizać, a panierka nadaje całości chrupkości.
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Naleśniki zazwyczaj podaje się ze słodkimi dodatkami. Najczęściej są to dżemy, czekoladowe smarowidła lub bita śmietana i cukier puder. Jednak istnieje też ich wytrawna wersja, choć nie jest tak popularna. Z naleśników można również zrobić krokiety, czyli zawijańce z pieczarkami i kiszoną kapustą. Obtacza się je w bułce tartej, a następnie smaży. Jednak taka wersja kojarzy się bardziej z Bożym Narodzeniem niż z letnimi obiadami. Aby krokiety bardziej pasowały też do innych pór roku, proponujemy zamienić w nich farsz. Zamiast klasycznych składników wybierz nadzienie zrobione ze szpinaku i sera żółtego. Jako uzupełnienie potrawy świetnie sprawdzi się domowy sos serowy lub koperkowy.

Przepis na krokiety ze szpinakiem i serem

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, następnie wbij do niej jajka, wsyp sól i wlej łyżkę oleju.
  2. Cały czas miksując, wlewaj stopniowo mleko, a następnie wodę gazowaną. Mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  3. Tak przygotowane ciasto rozlej na rozgrzany tłuszcz znajdujący się na patelni. Smaż placki z dwóch stron na złoty kolor do momentu wykorzystania całej masy.
  4. Teraz czas na przygotowanie farszu. Szpinak odpowiednio wcześniej wyjmij z zamrażarki i rozmróź. Następnie odcedź go z nadmiaru wody i przenieść na patelnię. Gotuj go do momentu, aż cała woda odparuje.
  5. Do warzywa dodaj śmietanę, a także obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość oprósz solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec wrzuć starty żółty ser i podsmażaj do momentu roztopienia. Gdy farsz będzie gotowy, zdejmij go z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  6. Na środku każdego naleśnika ułóż dwie łyżki przygotowanego farszu i  ciasno zawiń tworząc krokieta.
  7. Do miseczki wbij jajko i dokładnie je roztrzep, na dwóch osobnych talerzykach rozsyp bułkę tartą oraz sezam. Przygotowane krokiety w pierwszej kolejności mocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i w sezamie.
  8. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie odpowiednio gorący układaj na nim krokiety. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: