• Link został skopiowany

Placuszki kefirowe jak ze snu. Będą puszyste i mięciutkie, ale nie zapomnij o sezonowych owocach

Jeśli znudziły ci się kanapki i jajecznica na śniadanie i szukasz przepisu na coś ekstra, mamy coś specjalnie dla ciebie. Lubisz pankejki? Te placuszki kefirowe są o niebo lepsze, a wykonasz je w kilka minut. Dodaj do nich sezonowe owoce, a smak cię zachwyci.
Placuszki twarogowe
OlegD /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placuszki kefirowe to idealne śniadanie na lato. Robi się je szybko, są puszyste, mięciutkie i znikają w moment z patelni. Od dziś żadne kanapki, żadne omlety - te placuszki są perfekcją śniadaniową w każdym calu, a jeśli dodasz do nich borówki lub truskawki, rozpłyniesz się nad ich smakiem.

Placuszki kefirowe - przepis

  • 200 g kefiru
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ulubione owoce

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj kefir i wbij jajka. Dosyp szczyptę soli i wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Następnie miskę z ciastem na chwilę odłóż, by "odpoczęło".
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na rozgrzaną patelnię porcje ciasta i na umiarkowanym ogniu smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne. 

Do ciasta możesz dodać kilka borówek lub pokrojonych truskawek. Możesz także dodać rozgniecionego banana lub starte jabłko. Wtedy jednak warto dodać do ciasta odrobinę cynamonu.

Więcej o: