Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki kefirowe to idealne śniadanie na lato. Robi się je szybko, są puszyste, mięciutkie i znikają w moment z patelni. Od dziś żadne kanapki, żadne omlety - te placuszki są perfekcją śniadaniową w każdym calu, a jeśli dodasz do nich borówki lub truskawki, rozpłyniesz się nad ich smakiem.
Placuszki kefirowe - przepis
- 200 g kefiru
- ok. 150 g mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- ulubione owoce
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj kefir i wbij jajka. Dosyp szczyptę soli i wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Następnie miskę z ciastem na chwilę odłóż, by "odpoczęło".
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na rozgrzaną patelnię porcje ciasta i na umiarkowanym ogniu smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne.
Do ciasta możesz dodać kilka borówek lub pokrojonych truskawek. Możesz także dodać rozgniecionego banana lub starte jabłko. Wtedy jednak warto dodać do ciasta odrobinę cynamonu.