-
Haps
-
Jak przygotować
- To nawodni cię lepiej niż woda. W upalnie dni będzie niezbędny, a zrobisz go tanio i szybko
To nawodni cię lepiej niż woda. W upalnie dni będzie niezbędny, a zrobisz go tanio i szybko
Upały cieszą nas już od wielu dni. Jednak w takich momentach trzeba pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się. Brak wody może skutkować słabym samopoczuciem, bólem głowy, a także omdleniem. Warto do tego stanu nie dopuścić i mieć zawsze przy sobie butelkę napoju. Aby nawodnić się jeszcze bardziej, proponujemy zrobić domowy izotonik. Jego sposób przygotowania jest prosty, a składniki kupisz za grosze.
Zobacz wideo Jesteś odwodniony? Zrób sobie domowy izotonik!
Napoje izotoniczne to nic innego jak płyny, w których znajdują się naturalne składniki i które poprawiają nawodnienie naszego organizmu. Sięga po nie wiele osób, szczególnie po wysiłku fizycznym, jednak idealnie sprawdzą się również jako napój w upalne dni. Takie napoje oprócz świeżej wody zawierają w sobie elektrolity oraz źródła węglowodanów. W zakupionych w sklepach izotonikach można znaleźć witaminy rozpuszczalne w płynach, między innymi witaminę B, a także potas, magnez, wapń i sód. Okazuje się, że dzięki domowym sposobom również można uzyskać taki płyn. Co trzeba dodać, by efekt był podobny? Przede wszystkim należy dodać źródło węglowodanów. Może nim być miód, syrop klonowy, a nawet sok owocowy. Dodatkowo trzeba do niego dodać źródło sodu, które znajdziemy w soli kuchennej. Aby nadać całości lepszego smaku, można również dodać listki mięty, napar z herbaty, a także trochę startego imbiru. Wykonanie takiego napoju nie jest niczym skomplikowanym i robi się go w kilka chwil.
Przepis na domowy izotonik
Składniki
- 1 l schłodzonej wody mineralnej,
- duża łyżka miodu,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
- pół płaskiej łyżeczki soli,
- kilka listków mięty.
Sposób przygotowania
- Przygotuj czysty dzbanek i wlej do niego wodę. Następnie dodaj miód i dokładnie i energicznie wymieszaj.
- Następnie wlej wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy oraz odrobinę soli. Listki mięty przemyj, osusz i porwij je lub lekko zgnieć, by oddały więcej smaku. Je również wrzuć do całości.
- Napój włóż i przechowuj w lodówce. Przed podaniem dorzuć do szklanki kilka kostek lodu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl