Obiad gotowy w 30 minut. Wrzuć, zamieszaj, a cała reszta robi się sama. Tej zupy nie da się popsuć

Smaczne zupy od zawsze były pierwszym wyborem wielu Polaków. Utarło się bowiem, że to właśnie one są lekkie i szybkie w przygotowaniu. Pomimo tego mogą zapełnić brzuch na długi czas. Wykorzystanie do nich sezonowych warzyw może być dobrym wyborem, a ta potrawa łączy w sobie wszystko to, co najlepsze.
Zobacz wideo

Ta zielona zupa to lekka i szybka propozycja na letni dzień. Łączy w sobie najlepsze warzywa, które nie tylko świetnie smakują, lecz także pięknie się prezentują. Taką potrawę możesz wykonać w niecałe 30 minut i wystarczy ci na kilka dni. My proponujemy podawać ją bez dodatku jogurtu lub śmietany. Jednak jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, to możesz dodać wspomniane produkty.

Przepis na zupę zieloną

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 150 g zielonego groszku,
  • 150 g zielonej fasolki,
  • niewielki brokuł,
  • średnia zielona cukinia,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • pół pora,
  • 2 łyżki świeżego koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki czosnku w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw. Brokuł przemyj i podziel na mniejsze różyczki. Fasolkę opłucz i odetnij końcówki. Gdy posiadasz większe kawałki, możesz je podzielić na mniejsze części. Cukinię przemyj i pokrój w pół talarki, ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Pora podziel na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlej bulion i wsyp do niego kurkumę, słodką i ostrą paprykę, a także czosnek. Ustaw go na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
  3. Na patelni rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe wrzuć na nie por. Smaż do zarumienienia, następnie dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 3 minuty.
  4. Podsmażone warzywa wrzuć do bulionu i gotuj je przez następne 5 minut. Po tym czasie wrzuć fasolkę i groszek, pozostaw całość na kolejne 5 minut. Po upływie tego czasu dorzuć cukinię i brokuł. Zupę gotuj przez kolejne 7 minut.
  5. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, możesz przyprawić całość solą i pieprzem według uznania. Na sam koniec dorzuć posiekany koperek i zamieszaj.
  6. Dla kremowego smaku możesz zabielić zupę połączeniem bulionu i śmietany. Podawaj potrawę ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: