Ten sezonowy rarytas deklasuje mielone i schabowe. Zrób go teraz, bo będzie za późno

Kuchnia letnia charakteryzuje się lekkimi potrawami, które świetnie sprawdzają się w upalne dni. Wykorzystuje się wtedy sezonowe produkty, o których zimą można tylko pomarzyć. Aby w pełni wykorzystać to, co daje nam natura, udostępniamy ten przepis. Nie ma szans, że komuś nie posmakuje.
Zobacz wideo Kotlety mielone w cieście francuskim

Okres letni bogaty jest w sezonowe owoce i warzywa. To właśnie wtedy można zrobić najsmaczniejsze dania, bo świeżych produktów nigdzie nie brakuje. Do młodych ziemniaczków i mizerii z ogórków, które zebrało się w ogrodzie można dorzucić ten przysmak. Wychodzi najsmaczniejszy właśnie teraz, bo na główny składnik aktualnie trwa sezon. Zamiast mięsa mielonego, do kotletów użyj bobu. Nie tylko zaskoczy smakiem, a także sprawi, że całość będzie miała piękny, zielony kolor.

Przepis na kotlety z bobu

Składniki

  • 300 g ugotowanego bobu,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Bób przemyj pod bieżącą wodą. Następnie umieść go w garnku i zalej wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości. W zależności, czy warzywo jest młode, czy stare, jego czas gotowania będzie się znacznie różnić. Młody bób gotuje się około 1-15 minut, stary do pół godziny.
  2. Gdy warzywo będzie odpowiednio miękkie, odcedź je i pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz je ze skórki i odmierz za pomocą wagi 300 g.
  3. Do większej miski wbij jedno jajko i wsyp bułkę tartą. Wrzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz. Nie zapomnij o oliwie i soku z cytryny. Całość dokładnie z sobą wymieszaj.
  4. Bób dokładnie rozgnieć widelcem tak, by powstała masa pozbawiona większych kawałków. Dodaj go do reszty składników i wyrabiaj do momentu powstania ciasta. Gdyby było ono za rzadkie, możesz dodać więcej bułki tartej.
  5. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety, które formą będą przypominać mielone. Każdy kawałek namocz w roztrzepanym mleku.
  6. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju. Powinny zdobyć z każdej strony złoty kolor. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: