Zobacz wideo Przepis na domowy majonez
Dania pochodzące z okresu PRL-u można albo kochać, albo unikać szerokim łukiem. Wiele osób nie chce o nich nawet słyszeć, a inni mogliby je jadać codziennie. Jeśli zaliczasz się do grupy, która chętnie powraca do takich smaków, to mamy coś dla ciebie. To jajka podawane w aromatycznym sosie musztardowym. Jest to lekka potrawa, która niezależnie od pogody, sprawdza się rewelacyjnie. Przygotowanie jest tak proste, że nawet osoba, która nie potrafi gotować, poradzi sobie z nim fenomenalnie. Lista składników również jest krótka, a przy wyborze jajek kieruj się ich pochodzeniem. Najsmaczniejsze będą te swojskie, gdzie kurki są na wolnym wybiegu.
Przepis na jajka w sosie musztardowym
Składniki
- 300 ml bulionu,
- 4 jajka,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- pół łyżki masła,
- 3 łyżki śmietanki 30 %,
- łyżka mąki pszennej,
- ugotowane ziemniaki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności włóż jajka do rondelka i zalej je wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i gotuj mniej więcej przez 10 minut. Po tym czasie odstaw je do ostudzenia, obierz i przekrój na pół.
- W drugim rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj. W ten sposób przygotuj zasmażkę. Powstała masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
- Gdy zasmażka jest już gotowa, powoli wlewaj do niej bulion, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gładka to czas, by dodać do niej musztardę.
- Na koniec dodaj śmietanę, dopraw całość solą i pieprzem i zamieszaj.
- Na talerzu ułóż ugotowane i rozgniecione kartofle. Obok nich połóż przygotowane jajka i całość zalej sosem musztardowym. Wierzch posyp posiekanymi ziołami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl