Kiedyś jedzono je na potęgę, dziś nikt nie kojarzy przepisu. To odsłona jajek, która jest jeszcze lepsza

Masz ochotę na błyskawiczny i tani obiad, który dodatkowo jest lekki, lecz sycący? Mamy przepis, który spełnia wszystkie te kryteria. Patrząc na recepturę, nawet się nie spodziewasz, że z tego może wyjść właśnie taki smakołyk. Ta zupa jest tak pyszna, że każdy poprosi o dokładkę.
Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Dania pochodzące z okresu PRL-u można albo kochać, albo unikać szerokim łukiem. Wiele osób nie chce o nich nawet słyszeć, a inni mogliby je jadać codziennie. Jeśli zaliczasz się do grupy, która chętnie powraca do takich smaków, to mamy coś dla ciebie. To jajka podawane w aromatycznym sosie musztardowym. Jest to lekka potrawa, która niezależnie od pogody, sprawdza się rewelacyjnie. Przygotowanie jest tak proste, że nawet osoba, która nie potrafi gotować, poradzi sobie z nim fenomenalnie. Lista składników również jest krótka, a przy wyborze jajek kieruj się ich pochodzeniem. Najsmaczniejsze będą te swojskie, gdzie kurki są na wolnym wybiegu.

Przepis na jajka w sosie musztardowym

Składniki

  • 300 ml bulionu,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki ostrej musztardy,
  • pół łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietanki 30 %,
  • łyżka mąki pszennej,
  • ugotowane ziemniaki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności włóż jajka do rondelka i zalej je wodą. Następnie ustaw na średnim ogniu i gotuj mniej więcej przez 10 minut. Po tym czasie odstaw je do ostudzenia, obierz i przekrój na pół.
  2. W drugim rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj. W ten sposób przygotuj zasmażkę. Powstała masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  3. Gdy zasmażka jest już gotowa, powoli wlewaj do niej bulion, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gładka to czas, by dodać do niej musztardę.
  4. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw całość solą i pieprzem i zamieszaj.
  5. Na talerzu ułóż ugotowane i rozgniecione kartofle. Obok nich połóż przygotowane jajka i całość zalej sosem musztardowym. Wierzch posyp posiekanymi ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA