-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa, która robi się sama. Włóż do piekarnika, zmiksuj i podaj na obiad. Nie ma żadnej konkurencji
Zupa, która robi się sama. Włóż do piekarnika, zmiksuj i podaj na obiad. Nie ma żadnej konkurencji
Zupa wykonana z tego warzywa to idealna propozycja na obiad w dni, kiedy żar leje się z nieba. Wykonanie jest błyskawiczne, a składniki zapewne masz już w kuchni. Aby ją zrobić, wystarczy, że składniki włożysz do piekarnika, a później je zmiksujesz.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Cukinia to warzywo, które jest idealną bazą do dań obiadowych, zup i przekąsek. Połączona z odpowiednimi składnikami i przyprawami może zyskać smak, którego nikt by się nie spodziewał. Jedną z takich potraw, którą warto przygotować latem, jest zupa krem z cukinii. Przy jej przygotowywaniu nie ma za wiele roboty, ponieważ dużo rzeczy dzieje się w piekarniku. Wystarczy, że warzywa włożysz do urządzenia, a później je zblendujesz.
Przepis na zupę z pieczonej cukinii
Składniki
- 4 średnie cukinie,
- 4 szklanki bulionu,
- cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe
- pół kostki sera feta,
- garść uprażonych pestek słonecznika.
Sposób przygotowania
- Cukinie dokładnie przemyj, przekrój na pół, a następnie posiekaj na plastry. Cebulę obierz z łupin o pokrój w ćwiartki. Czosnek również obierz i delikatnie rozgnieć.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane warzywa. Skrop całość niewielką ilością oleju i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do momentu, aż zauważysz na warzywach przypalenia.
- W tym czasie do garnka wlej bulion i ustaw go na średnim ogniu. Gdy będzie ciepły, wrzuć podpieczone warzywa i bardziej rozdrobniony czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem, gotuj przez następne 10 minut.
- Po tym czasie odlej chochlę wywaru do miseczki i wymieszaj ją ze słodką śmietanką. Wlej do zupy, cały czas mieszając.
- Zupę pozostaw do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj z pokruszonym serem feta i z pestkami słonecznika.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl