Zupa, która robi się sama. Włóż do piekarnika, zmiksuj i podaj na obiad. Nie ma żadnej konkurencji

Zupa wykonana z tego warzywa to idealna propozycja na obiad w dni, kiedy żar leje się z nieba. Wykonanie jest błyskawiczne, a składniki zapewne masz już w kuchni. Aby ją zrobić, wystarczy, że składniki włożysz do piekarnika, a później je zmiksujesz.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinia to warzywo, które jest idealną bazą do dań obiadowych, zup i przekąsek. Połączona z odpowiednimi składnikami i przyprawami może zyskać smak, którego nikt by się nie spodziewał. Jedną z takich potraw, którą warto przygotować latem, jest zupa krem z cukinii. Przy jej przygotowywaniu nie ma za wiele roboty, ponieważ dużo rzeczy dzieje się w piekarniku. Wystarczy, że warzywa włożysz do urządzenia, a później je zblendujesz.

Przepis na zupę z pieczonej cukinii

Składniki

  • 4 średnie cukinie,
  • 4 szklanki bulionu,
  • cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • pół kostki sera feta,
  • garść uprażonych pestek słonecznika.

Sposób przygotowania

  1. Cukinie dokładnie przemyj, przekrój na pół, a następnie posiekaj na plastry. Cebulę obierz z łupin o pokrój w ćwiartki. Czosnek również obierz i delikatnie rozgnieć.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane warzywa. Skrop całość niewielką ilością oleju i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do momentu, aż zauważysz na warzywach przypalenia.
  3. W tym czasie do garnka wlej bulion i ustaw go na średnim ogniu. Gdy będzie ciepły, wrzuć podpieczone warzywa i bardziej rozdrobniony czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem, gotuj przez następne 10 minut.
  4. Po tym czasie odlej chochlę wywaru do miseczki i wymieszaj ją ze słodką śmietanką. Wlej do zupy, cały czas mieszając.
  5. Zupę pozostaw do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj z pokruszonym serem feta i z pestkami słonecznika.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: