Przepis na naleśniki Magdy Gessler. Gwiazda stosuje trik z łyżką. Wtedy wie, że są idealne

Naleśniki każdy robi po swojemu. Wiele osób nie stosuje się nawet do konkretnego przepisu i po prostu dodaje składniki do miski "na oko". Czasem się to udaje, a czasem lepiej trzymać się konkretnych proporcji. Jeśli jeszcze nie czujesz się pewnie podczas robienia naleśników i chcesz poznać patent na to, by ciasto miało idealną gęstość, przetestuj przepis na naleśniki Magdy Gessler.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Magda Gessler dla wielu osób jest kulinarnym autorytetem. Nic więc dziwnego, że tak chętnie szukamy w internecie jej receptur. Niektóre pochodzą z "Kuchennych rewolucji", które restauratorka prowadzi już od ponad 13 lat, a część można znaleźć na Youtubie. To właśnie tam opublikowany został również przepis na naleśniki Magdy Gessler - gwiazda pokazała go w programie MasterChef, w którym jest jurorką razem z Anną Starmach i Michelem Moranem. Poniżej znajdziecie całą instrukcję krok po kroku oraz wideo, na którym Gessler pokazuje każdą czynność.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

  • trochę więcej niż szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • cukier,
  • trzy jajka w temperaturze pokojowej,
  • woda,
  • 50 g klarowanego masła.
 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy mleko i mieszamy składniki. Dosypujemy trochę cukru i dalej mieszamy. Potem wbijamy jajka i tutaj uwaga: nie powinny być wyjęte prosto z lodówki. Mieszamy tak, by w cieście nie było grudek i dopiero wtedy porcjami dolewamy wody. Jak mówi Magda Gessler, "wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec". To właśnie dzięki temu trikowi restauratorka wie, że naleśniki będą idealne. Na koniec do ciasta dodajemy masło klarowane i mieszamy. Wylewamy na patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Zobaczcie też nasze starcie gigantów, w którym testowaliśmy przepis na naleśniki Magdy Gessler oraz Roberta Makłowicza. Przy ocenie pod uwagę braliśmy: smak, elastyczność, słodkość i puszystość naleśników.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robimy smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Jesteście ciekawi, kto zwyciężył w starciu gigantów? Czyje naleśniki bardziej smakowały naszym niezależnym testerom? Dowiecie się tego z naszego wideo!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.