Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Magda Gessler dla wielu osób jest kulinarnym autorytetem. Nic więc dziwnego, że tak chętnie szukamy w internecie jej receptur. Niektóre pochodzą z "Kuchennych rewolucji", które restauratorka prowadzi już od ponad 13 lat, a część można znaleźć na Youtubie. To właśnie tam opublikowany został również przepis na naleśniki Magdy Gessler - gwiazda pokazała go w programie MasterChef, w którym jest jurorką razem z Anną Starmach i Michelem Moranem. Poniżej znajdziecie całą instrukcję krok po kroku oraz wideo, na którym Gessler pokazuje każdą czynność.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy mleko i mieszamy składniki. Dosypujemy trochę cukru i dalej mieszamy. Potem wbijamy jajka i tutaj uwaga: nie powinny być wyjęte prosto z lodówki. Mieszamy tak, by w cieście nie było grudek i dopiero wtedy porcjami dolewamy wody. Jak mówi Magda Gessler, "wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec". To właśnie dzięki temu trikowi restauratorka wie, że naleśniki będą idealne. Na koniec do ciasta dodajemy masło klarowane i mieszamy. Wylewamy na patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Zobaczcie też nasze starcie gigantów, w którym testowaliśmy przepis na naleśniki Magdy Gessler oraz Roberta Makłowicza. Przy ocenie pod uwagę braliśmy: smak, elastyczność, słodkość i puszystość naleśników.
Jesteście ciekawi, kto zwyciężył w starciu gigantów? Czyje naleśniki bardziej smakowały naszym niezależnym testerom? Dowiecie się tego z naszego wideo!