• Link został skopiowany

Ten składnik do naleśników może wam zamieszać w głowie. Już jedna szczypta wydobędzie boską słodycz

Przepis na naleśniki znamy chyba wszyscy. Dziś jednak mamy dla was coś, przez co niektórzy będą chcieli spalić mnie na stosie za naleśnikowe herezje (spokojnie, wszystko jest sprawdzone). Jak zrobić naleśniki, które są idealne i na słodko i na słono? Wystarczy dodać do ciasta składnik, którym doprawiasz flaki i beszamel.
Naleśniki
Helena Zolotuhina /Shutterstock
Zobacz wideo

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o naleśniki, miałoby się wrażenie, że wiemy już wszystko. Wiemy, jak zrobić naleśniki z budyniem, wiemy, jak zrobić naleśniki bez mąki, znamy przepis na naleśniki z pasztetem. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić naleśniki, które idealnie wydobędą słodycz dżemu lub sera, ale także będą idealne do faszerowania szynką i serem lub do krokietów. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę gałki muszkatołowej. Brzmi jak herezja? Możliwe, ale to fantastyczny trik. 

Jak zrobić naleśniki? Ta przyprawa świetnie się sprawdzi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka, najlepiej tłustego
  • pół szklanki wody gazowanej (możesz dać 3/4, wówczas naleśniki będą delikatniejsze)
  • szczypta soli
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina cukru (jeśli robisz naleśniki na słodko)

Idealne naleśniki - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. 
  2. Do miski z mąką dodaj mleko, wodę gazowaną, wbij jajka i dodaj roztopione masło. Dodaj także szczyptę soli, gałkę muszkatołową oraz cukier, jeśli chcesz zjeść naleśniki na słodko. 
  3. Całość zmiksuj, a miskę z ciastem odstaw na chwilę, by gluten zawarty w mące "zlepił" składniki. 
  4. Przygotuj patelnię i lekko ją natłuść. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch, rozprowadź je po całej powierzchni. 
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż naleśniki apetycznie się zezłocą. 

Takie naleśniki są pyszniejsze, niż myślisz. Czasami nietypowe dodatki do dań potrafią zrobić taki efekt, o jakim się filozofom nie śniło. W tym przypadku jest dokładnie tak. 

Więcej o: