Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o naleśniki, miałoby się wrażenie, że wiemy już wszystko. Wiemy, jak zrobić naleśniki z budyniem, wiemy, jak zrobić naleśniki bez mąki, znamy przepis na naleśniki z pasztetem. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić naleśniki, które idealnie wydobędą słodycz dżemu lub sera, ale także będą idealne do faszerowania szynką i serem lub do krokietów. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę gałki muszkatołowej. Brzmi jak herezja? Możliwe, ale to fantastyczny trik.
Jak zrobić naleśniki? Ta przyprawa świetnie się sprawdzi
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka, najlepiej tłustego
- pół szklanki wody gazowanej (możesz dać 3/4, wówczas naleśniki będą delikatniejsze)
- szczypta soli
- 2 średnie jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- odrobina cukru (jeśli robisz naleśniki na słodko)
Idealne naleśniki - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę.
- Do miski z mąką dodaj mleko, wodę gazowaną, wbij jajka i dodaj roztopione masło. Dodaj także szczyptę soli, gałkę muszkatołową oraz cukier, jeśli chcesz zjeść naleśniki na słodko.
- Całość zmiksuj, a miskę z ciastem odstaw na chwilę, by gluten zawarty w mące "zlepił" składniki.
- Przygotuj patelnię i lekko ją natłuść. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch, rozprowadź je po całej powierzchni.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż naleśniki apetycznie się zezłocą.
Takie naleśniki są pyszniejsze, niż myślisz. Czasami nietypowe dodatki do dań potrafią zrobić taki efekt, o jakim się filozofom nie śniło. W tym przypadku jest dokładnie tak.