• Link został skopiowany

Schowaj mięso do worka, a będzie miękkie i soczyste. To sposób Strzelczyka, który nigdy nie zawodzi

Sposobów na przygotowanie aksamitnego i smacznego mięsa jest wiele. Niedawno Tomasz Strzelczyk pokazał, co on robi, by właśnie taki wyszedł. Oprócz metody z workiem postanowił do niego dodać kilka składników. Całość powoduje efekt, którego mało kto się spodziewa.
Kurczak Tomasza Strzelczyka
Fot. YouTube 'Kurczak w worku z młodą kapustą i ryżem' / Instagram @oddaszfartucha
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Kurczak to jedno z ulubionych mięs, po które sięgamy. Można go wykonać na wiele sposobów, a każdy gospodarz i gospodyni ma własne, sprawdzone metody. Tomasz Strzelczyk również ma patent na to, by mięso wyszło odpowiednio smaczne i miękkie. Na swoim kanale YouTube pokazał, co zrobić, aby było właśnie tak dobre. Kurczaka nasmarował przyprawami, włożył do worka, dorzucił warzywa i umieścił w piekarniku. Takim sposobem wyszedł mu obiad, którego będzie zazdrościć każdy sąsiad.

Przepis na kurczaka z worka Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 1 cały kurczak,
  • pół główki małej kapusty,
  • 2 średnie marchewki,
  • duża cebula,
  • szklanka białego ryżu,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz według uznania,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kurczaka. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym, a w niewielkiej miseczce połącz sól, pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie i oliwę. Dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi całą powierzchnię mięsa. Pamiętaj także, by wsypać niewielką ilość soli do środka kurczaka.
  2. Kapustę poszatkuj na niewielkie kawałki, marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz z łupin i przekrój ją na pół.
  3. Do wody, która znajduje się naczyniu, dodaj koncentrat pomidorowy. Wsyp także 2 łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu.
  4. Do większej miski wsyp suchy ryż, kapustę i marchewkę, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa z ryżem przełóż do dużego rękawa do pieczenia. Dolej również wodę z koncentratem i delikatnie zamieszaj.
  5. Do tak przygotowanych składników włóż kurczaka. Pamiętaj, aby mięso było umieszczone na górze produktów. Na koniec wrzuć dwie połówki cebuli i mocno zawiąż koniec rękawa.
  6. Przygotowane składniki przełóż na blachę i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie ostrożnie wyjmij blachę z urządzenia i podziel mięso na kawałki. Przed podaniem możesz obsypać całość posiekanymi, świeżymi ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: