Sposobów na przygotowanie aksamitnego i smacznego mięsa jest wiele. Niedawno Tomasz Strzelczyk pokazał, co on robi, by właśnie taki wyszedł. Oprócz metody z workiem postanowił do niego dodać kilka składników. Całość powoduje efekt, którego mało kto się spodziewa.
Fot. YouTube 'Kurczak w worku z młodą kapustą i ryżem' / Instagram @oddaszfartucha
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Kurczak to jedno z ulubionych mięs, po które sięgamy. Można go wykonać na wiele sposobów, a każdy gospodarz i gospodyni ma własne, sprawdzone metody. Tomasz Strzelczyk również ma patent na to, by mięso wyszło odpowiednio smaczne i miękkie. Na swoim kanale YouTube pokazał, co zrobić, aby było właśnie tak dobre. Kurczaka nasmarował przyprawami, włożył do worka, dorzucił warzywa i umieścił w piekarniku. Takim sposobem wyszedł mu obiad, którego będzie zazdrościć każdy sąsiad.
REKLAMA
Przepis na kurczaka z worka Tomasza Strzelczyka
Składniki
1 cały kurczak,
pół główki małej kapusty,
2 średnie marchewki,
duża cebula,
szklanka białego ryżu,
1,5 szklanki wody,
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka ziół prowansalskich,
łyżeczka słodkiej papryki,
sól i pieprz według uznania,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kurczaka. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym, a w niewielkiej miseczce połącz sól, pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie i oliwę. Dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi całą powierzchnię mięsa. Pamiętaj także, by wsypać niewielką ilość soli do środka kurczaka.
Kapustę poszatkuj na niewielkie kawałki, marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz z łupin i przekrój ją na pół.
Do wody, która znajduje się naczyniu, dodaj koncentrat pomidorowy. Wsyp także 2 łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu.
Do większej miski wsyp suchy ryż, kapustę i marchewkę, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa z ryżem przełóż do dużego rękawa do pieczenia. Dolej również wodę z koncentratem i delikatnie zamieszaj.
Do tak przygotowanych składników włóż kurczaka. Pamiętaj, aby mięso było umieszczone na górze produktów. Na koniec wrzuć dwie połówki cebuli i mocno zawiąż koniec rękawa.
Przygotowane składniki przełóż na blachę i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij blachę z urządzenia i podziel mięso na kawałki. Przed podaniem możesz obsypać całość posiekanymi, świeżymi ziołami.