W 10 minut zrobisz górę puszystych naleśników. Nie można ich zepsuć, a smakiem nic im nie dorówna

Naleśniki to smakołyk, po który sięga wiele osób. Robi się je bardzo szybko, a do środka można włożyć zarówno słodkie jak i wytrawne dodatki. Aby wyszły odpowiednio dobre, należy zastosować kilka niezastąpionych trików. Te placki będą miękkie i puszyste jak obłoczek.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Placki zrobione z mąki, mleka i jajek są najpopularniejszym przysmakiem, który wykonuje się w kilka chwil. To świetna śniadaniowa propozycja, można je również podać jako kolacja dla całej rodziny. Z odpowiednim nadzieniem jest to również ciekawy pomysł na obiad. Pomimo że istnieje wiele możliwości wykonania tego smakołyka, my zazwyczaj i tak wykorzystujemy ten klasyczny. Dziś chcemy przedstawić, że inne rodzaje nie są wcale takie straszne i warto ich spróbować. Przykładem są naleśniki amerykańskie, które możemy znać z filmów i seriali. Podawane są z syropem klonowym, a placuszki są zawsze miękkie i puszyste. Zastosowanie się do tego przepisu sprawi, że będą identyczne.

Przepis na naleśniki amerykańskie

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 300 ml mleka,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • syrop klonowy do polania,
  • świeże owoce do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przesianie mąki do większej miski. Dodaj do niej również proszek do pieczenia, cukier puder i drobny biały cukier. Całość delikatnie zamieszaj.
  2. Do rondelka wrzuć masło i ustaw je na małym ogniu. Cały czas mieszając poczekaj do całkowitego rozpuszczenia. Letni tłuszcz przelej do reszty składników.
  3. Na koniec wbij jajko i stopniowo wlewaj mleko. Tak przygotowane produkty zmiksuj za pomocą miksera. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek. Gdy taka będzie odstaw ją pod przykryciem na około 10 minut.
  4. Patelnię ustaw na średnim ogniu. Gdy lekko się podgrzeje umieść na niej 3 łyżki ciasta. Rozsmaruj na kształt koła o średniej wielkości. Smaż z obu stron pod przykryciem na złoty kolor. Czynność powtórz do wykorzystania masy.
  5. Tak przygotowane naleśniki polej syropem klonowym i obsyp świeżymi owocami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.