Naleśniki to smakołyk, po który sięga wiele osób. Robi się je bardzo szybko, a do środka można włożyć zarówno słodkie jak i wytrawne dodatki. Aby wyszły odpowiednio dobre, należy zastosować kilka niezastąpionych trików. Te placki będą miękkie i puszyste jak obłoczek.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Placki zrobione z mąki, mleka i jajek są najpopularniejszym przysmakiem, który wykonuje się w kilka chwil. To świetna śniadaniowa propozycja, można je również podać jako kolacja dla całej rodziny. Z odpowiednim nadzieniem jest to również ciekawy pomysł na obiad. Pomimo że istnieje wiele możliwości wykonania tego smakołyka, my zazwyczaj i tak wykorzystujemy ten klasyczny. Dziś chcemy przedstawić, że inne rodzaje nie są wcale takie straszne i warto ich spróbować. Przykładem są naleśniki amerykańskie, które możemy znać z filmów i seriali. Podawane są z syropem klonowym, a placuszki są zawsze miękkie i puszyste. Zastosowanie się do tego przepisu sprawi, że będą identyczne.
REKLAMA
Przepis na naleśniki amerykańskie
Składniki
2 szklanki mąki pszennej,
jajko,
300 ml mleka,
3 łyżki masła,
łyżeczka cukru pudru,
2 łyżki drobnego cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
syrop klonowy do polania,
świeże owoce do posypania.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przesianie mąki do większej miski. Dodaj do niej również proszek do pieczenia, cukier puder i drobny biały cukier. Całość delikatnie zamieszaj.
Do rondelka wrzuć masło i ustaw je na małym ogniu. Cały czas mieszając poczekaj do całkowitego rozpuszczenia. Letni tłuszcz przelej do reszty składników.
Na koniec wbij jajko i stopniowo wlewaj mleko. Tak przygotowane produkty zmiksuj za pomocą miksera. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek. Gdy taka będzie odstaw ją pod przykryciem na około 10 minut.
Patelnię ustaw na średnim ogniu. Gdy lekko się podgrzeje umieść na niej 3 łyżki ciasta. Rozsmaruj na kształt koła o średniej wielkości. Smaż z obu stron pod przykryciem na złoty kolor. Czynność powtórz do wykorzystania masy.
Tak przygotowane naleśniki polej syropem klonowym i obsyp świeżymi owocami. Smacznego!