• Link został skopiowany

Na widok schabowych rodzina kręci nosem? O te kotlety będzie prosić codziennie. Mało kto je zna

Kotlety schabowe i mielone to klasyki, o których każdy słyszał. Nie ma także osoby, która kiedykolwiek ich nie próbowała. Pomimo swojego fantastycznego smaku mogą się w końcu znudzić. To właśnie wtedy będzie okazja na spróbowanie czegoś innego. Proponujemy więc kotlety, które dla większości są czymś nowym i nieznanym. Zrobienie ich to gwarancja zachwytu.
Roladki drobiowe z farszem. Te warzywa w połączeniu z mozzarellą to hit! Prosty i najlepszy przepis
Fot. iStock/robynmac
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlety hutnika nie są popularną propozycją obiadową. Mało kto kojarzy ich nazwę, a smak jest oryginalny i zaskakujący. Ich kształt przypomina roladkę, a wierzch otoczony jest smacznym boczkiem. Co można znaleźć w środku? Przede wszystkim kurczaka, paprykę i żółty ser. Dzięki takiej mieszance trudno się od nich oderwać. Połączenie dwóch mięs sprawia, że kawałki są zarazem miękkie i chrupiące.

Przepis na kotlety hutnika

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 300 g boczku wędzonego w plastrach,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • papryka czerwona,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • szczypta tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, a następnie przetnij go wzdłuż na pół. Każdą część delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
  2. Kurczaka obsyp z dwóch stron solą pieprzem i obiema paprykami. Rozsmaruj na nim serek śmietankowy.
  3. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój ją na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o większych oczkach. Na mięsie ułóż warzywo i posyp całość serem. Wierzch obsyp czosnkiem, majerankiem i tymiankiem.
  4. Tak przygotowane mięso zawiń w roladkę. By się nie rozpadło złap je wykałaczkami.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły ułóż na nim kurczaka. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu odstaw kawałki do lekkiego przestudzenia. Następnie zawiń je w plastry boczku i ponownie ułóż na ciepłym tłuszczu. Smaż do momentu, aż boczek będzie rumiany.
  7. Tak przygotowane roladki podawaj z mizerią i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: