Kotlety schabowe i mielone to klasyki, o których każdy słyszał. Nie ma także osoby, która kiedykolwiek ich nie próbowała. Pomimo swojego fantastycznego smaku mogą się w końcu znudzić. To właśnie wtedy będzie okazja na spróbowanie czegoś innego. Proponujemy więc kotlety, które dla większości są czymś nowym i nieznanym. Zrobienie ich to gwarancja zachwytu.
Fot. iStock/robynmac
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Kotlety hutnika nie są popularną propozycją obiadową. Mało kto kojarzy ich nazwę, a smak jest oryginalny i zaskakujący. Ich kształt przypomina roladkę, a wierzch otoczony jest smacznym boczkiem. Co można znaleźć w środku? Przede wszystkim kurczaka, paprykę i żółty ser. Dzięki takiej mieszance trudno się od nich oderwać. Połączenie dwóch mięs sprawia, że kawałki są zarazem miękkie i chrupiące.
REKLAMA
Przepis na kotlety hutnika
Składniki
4 piersi z kurczaka,
300 g boczku wędzonego w plastrach,
200 g serka śmietankowego,
200 g sera żółtego w kostce,
papryka czerwona,
pół łyżeczki czosnku granulowanego,
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
pół łyżeczki majeranku,
szczypta tymianku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, a następnie przetnij go wzdłuż na pół. Każdą część delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
Kurczaka obsyp z dwóch stron solą pieprzem i obiema paprykami. Rozsmaruj na nim serek śmietankowy.
Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój ją na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o większych oczkach. Na mięsie ułóż warzywo i posyp całość serem. Wierzch obsyp czosnkiem, majerankiem i tymiankiem.
Tak przygotowane mięso zawiń w roladkę. By się nie rozpadło złap je wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły ułóż na nim kurczaka. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
Po wysmażeniu odstaw kawałki do lekkiego przestudzenia. Następnie zawiń je w plastry boczku i ponownie ułóż na ciepłym tłuszczu. Smaż do momentu, aż boczek będzie rumiany.
Tak przygotowane roladki podawaj z mizerią i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!