Babcina zupa koperkowa w wersji z kurczakiem. Jest tak sycąca, banalnie prosta i obłędnie smaczna

Brakuje pomysłu na szybki, smaczny obiad? Zapomnij o marnowaniu kilku godzin na dwa dania i postaw na spektakularną, pełną aromatów zupę koperkową. Jest sycąca za sprawą kurczaka, makaronu i sezonowych warzyw. Nie obejdzie się też bez świeżych ziół, które nie tylko podbiją smak potrawy, ale i zagwarantują lekkość i orzeźwiający efekt idealny na wakacyjny obiad.

Zapomnij o nudnych, mdłych posiłkach jedzonych w pośpiechu! Wakacje to doskonały moment na poprawę nawyków żywieniowych i wprowadzeniu sporej ilości witamin do domowej kuchni. Zupa koperkowa to przykład dania, które łączy w sobie wszystko, co dobre - przygotowania nie jest wymagające i drogie, produkty są na wyciągnięcie ręki, a smak... no cóż, polecamy spróbować każdemu!

Zupa koperkowa w wersji premium - dodaj kurczaka i te warzywa, a wyjdzie obłędna

Nie ma nic lepszego niż dania, które powstają w wyniku pasji, dostępu do świeżych produktów i chwili natchnienia. Tak właśnie powstał przepis na zjawiskową i jedyną w swoim rodzaju zupę koperkową, która nie przypomina w żadnym przypadku nudnej, mdłej brei pozbawionej kolorów i smaku. To dokładnie przeciwieństwo wyżej wymienionych określeń - tu rządzi smak, łatwodostępne, świeże i dobre jakościowo produkty, a także babcina finezja i obłędne połączenie smaków!

Koperkowa de lux brzmi jak obiad marzeń prawda? Nie ma co zatem odkładać tego na później - łap za kosz, leć do warzywniaka i kompletuj listę składników. Obiecujemy, że efekt przekroczy wszystkie możliwe wyobrażenia i podbije kubki smakowe nawet tych najbardziej wymagających! Warto więc zaserwować przysmak mamie czy babci - to może z pewnością zmienić ich dotychczasowe podejście do świata kulinariów. 

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Przepis na zupę koperkową podrasowaną wieloma składnikami 

Składniki: 

  • 450 g pojedynczych piersi z kurczaka,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • mały por,
  • spory pęczek koperku,
  • cebula,
  • 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżka masła,
  • łyżka oleju.

Dodatkowo:

  • duża garść surowego makaronu (gotowanego osobno),
  • łyżeczka czerwonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść lubczyku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc. 

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła.
  2. Na tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smaż do uzyskania złotego koloru.
  3. Po tym czasie dodaj pora pokrojonego w półplasterki. Kolejno dodaj kurczaka pokrojonego z kostkę oraz wszystkie przyprawy. Mięso smażymy do zarumienienia. 
  4. Po tym czasie można wrzucić warzywa pokrojone w kostkę, wszystko zamieszaj i nadal wspólnie duś na niewielkim ogniu.
  5. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej bulionem.
  6. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec zupę zagęść jasną zasmażką - aby ją przygotować, połącz na patelnie mąkę z wodą i śmietaną i dwiema nalewkami zupy i mieszaj.
  7. Całość powoli wlej do zupy stale mieszając - w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek. 
  8. Na koniec gwóźdź programu, czyli cały pęczek posiekanego koperku wrzuć do zupy. 
  9. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami. Serwuj z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!  
Więcej o: