Zapomnij o nudnych, mdłych posiłkach jedzonych w pośpiechu! Wakacje to doskonały moment na poprawę nawyków żywieniowych i wprowadzeniu sporej ilości witamin do domowej kuchni. Zupa koperkowa to przykład dania, które łączy w sobie wszystko, co dobre - przygotowania nie jest wymagające i drogie, produkty są na wyciągnięcie ręki, a smak... no cóż, polecamy spróbować każdemu!
Zupa koperkowa w wersji premium - dodaj kurczaka i te warzywa, a wyjdzie obłędna
Nie ma nic lepszego niż dania, które powstają w wyniku pasji, dostępu do świeżych produktów i chwili natchnienia. Tak właśnie powstał przepis na zjawiskową i jedyną w swoim rodzaju zupę koperkową, która nie przypomina w żadnym przypadku nudnej, mdłej brei pozbawionej kolorów i smaku. To dokładnie przeciwieństwo wyżej wymienionych określeń - tu rządzi smak, łatwodostępne, świeże i dobre jakościowo produkty, a także babcina finezja i obłędne połączenie smaków!
Koperkowa de lux brzmi jak obiad marzeń prawda? Nie ma co zatem odkładać tego na później - łap za kosz, leć do warzywniaka i kompletuj listę składników. Obiecujemy, że efekt przekroczy wszystkie możliwe wyobrażenia i podbije kubki smakowe nawet tych najbardziej wymagających! Warto więc zaserwować przysmak mamie czy babci - to może z pewnością zmienić ich dotychczasowe podejście do świata kulinariów.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Przepis na zupę koperkową podrasowaną wieloma składnikami
Składniki:
- 450 g pojedynczych piersi z kurczaka,
- 6 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- mały por,
- spory pęczek koperku,
- cebula,
- 1,5 l bulionu,
- 2 łyżka masła,
- łyżka oleju.
Dodatkowo:
- duża garść surowego makaronu (gotowanego osobno),
- łyżeczka czerwonej papryki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- sól,
- pieprz,
- liść lubczyku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 1,5 łyżki mąki,
- pół szklanki wody,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła.
- Na tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smaż do uzyskania złotego koloru.
- Po tym czasie dodaj pora pokrojonego w półplasterki. Kolejno dodaj kurczaka pokrojonego z kostkę oraz wszystkie przyprawy. Mięso smażymy do zarumienienia.
- Po tym czasie można wrzucić warzywa pokrojone w kostkę, wszystko zamieszaj i nadal wspólnie duś na niewielkim ogniu.
- Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej bulionem.
- Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec zupę zagęść jasną zasmażką - aby ją przygotować, połącz na patelnie mąkę z wodą i śmietaną i dwiema nalewkami zupy i mieszaj.
- Całość powoli wlej do zupy stale mieszając - w ten sposób unikniesz nieestetycznych grudek.
- Na koniec gwóźdź programu, czyli cały pęczek posiekanego koperku wrzuć do zupy.
- Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami. Serwuj z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!