Więcej przepisów na wiosenne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa koperkowa kojarzy się z wiosną i kiedy moja babcia gotowała ją po raz pierwszy w sezonie, oznaczało to jedno - można wychodzić na dwór bez czapki. Przepis na zupę koperkową jest bardzo prosty i zawiera zaledwie kilka podstawowych składników. Jednak wiele lat temu, gdy byłam małą dziewczynką, jeden ze składników sprawił mi mały problem. Kiedy babcia przygotowywała zupę, wydała mi polecenie "idź wnusi szybko na ogród, przynieś mi magi". Nie do końca wiedziałam, czemu mam iść na ogród, skoro "magi" stoi w ciemnej buteleczce w szafce z przyprawami. Pomyślałam wtedy, że babcia albo oszalała, albo zrobiło jej się gorzej od stania w nagrzanej kuchni. Okazało się jednak, że chodziło o lubczyk, na który babcia (i jak się okazuje wiele innych osób) mówiła magi. Tak więc od tamtego czasu zupa koperkowa ma w sobie moc warzyw i obowiązkowo 2-3 gałązki lubczyku. Jest najpyszniejsza.
Składniki:
Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Równie dobrze możesz ugotować ją na delikatnym mięsie, na przykład na udkach lub skrzydełkach drobiowych i dla koloru dodać szczyptę kurkumy.