Zupa koperkowa - przepis z nietypowym dodatkiem. "Gdy babcia wysłała mnie do ogrodu, pomyślałam, że oszalała"

Zupa koperkowa to klasyk wiosennych obiadów. Lekka, aromatyczna i pachnąca wiosennym ogrodem. Najlepszą gotowała moja babcia, która zawsze dodawała do niej składnik, który może być zarówno w szafce z przyprawami, jak również w ogrodzie.

Więcej przepisów na wiosenne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa koperkowa kojarzy się z wiosną i kiedy moja babcia gotowała ją po raz pierwszy w sezonie, oznaczało to jedno - można wychodzić na dwór bez czapki. Przepis na zupę koperkową jest bardzo prosty i zawiera zaledwie kilka podstawowych składników. Jednak wiele lat temu, gdy byłam małą dziewczynką, jeden ze składników sprawił mi mały problem. Kiedy babcia przygotowywała zupę, wydała mi polecenie "idź wnusi szybko na ogród, przynieś mi magi". Nie do końca wiedziałam, czemu mam iść na ogród, skoro "magi" stoi w ciemnej buteleczce w szafce z przyprawami. Pomyślałam wtedy, że babcia albo oszalała, albo zrobiło jej się gorzej od stania w nagrzanej kuchni. Okazało się jednak, że chodziło o lubczyk, na który babcia (i jak się okazuje wiele innych osób) mówiła magi. Tak więc od tamtego czasu zupa koperkowa ma w sobie moc warzyw i obowiązkowo 2-3 gałązki lubczyku. Jest najpyszniejsza. 

Zupa koperkowa - przepis babci

Składniki:

  • ok. 1,5-2 l lekkiego rosołu lub bulionu 
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę w krążki, cebulę, seler i ziemniaki w kostkę.
  2. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim sporą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę, pietruszkę oraz seler. Podsmażaj na średniej mocy palnika, a kiedy warzywa lekko się zarumienią, dołóż ziemniaki. 
  3. Podsmażaj jeszcze przez 5 minut, następnie zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika i dołóż lubczyk. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  4. Do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zahartowanej śmietany i zamieszaj. Gotuj jeszcze 5-7 minut. 

Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Równie dobrze możesz ugotować ją na delikatnym mięsie, na przykład na udkach lub skrzydełkach drobiowych i dla koloru dodać szczyptę kurkumy. 

Więcej o: