W takiej odsłonie papryka smakuje jeszcze lepiej. Użyj tej marynaty, a usłyszysz słowa zachwytu

Zapieczona papryka z soczystym i aromatycznym farszem to strzał w dziesiątkę na dzisiejszy obiad. Trudno o łatwiejszy przepis, który łączy w sobie tak wiele smaków. Swoją wyjątkowość zawdzięcza marynacie, która nadaje odpowiedniego smaku. Dzięki niej mięso jest sto razy lepsze.
Zobacz wideo Papryka faszerowana kurczakiem

Warzywa kocha każdy i coraz więcej osób próbuje wykonać je na różne sposoby. Niektórzy łączą je z innymi produktami, inni zamykają w słoikach. Nieważne, w jakiej formie są podane, zawsze wzbudzają dużo emocji. Chcąc zachwycić i zaskoczyć podniebienie proponujemy wykonać ten przepis. Główną rolę pełni tu papryka, a także mięso mielone. Dodatkowo całość uzyska odpowiedni smak, gdy wykorzystasz tę marynatę. Dzięki niej nie będziesz mógł się od nich oderwać.

Przepis na paprykę faszerowaną po meksykańsku

Składniki

  • 6 papryk,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 500 ml bulionu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 150 g białego ryżu,
  • mała puszka czerwonej fasoli,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na marynatę

  • niewielka cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie marynaty. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobno. Papryczkę przemyj i pokrój w mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby oczyścić ją z nasion i jasnych części.
  2. Do wysokiego naczynia włóż posiekane warzywa i dodaj do nich ocet jabłkowy, oliwę, a także cukier. Składniki przypraw kminem, cynamonem i oregano. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę.
  3. Teraz czas na przygotowanie mięsa. Mielone przenieś do większej miski i polej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj do połączenia i odstaw na około 1 godzinę.
  4. W tym czasie zajmij się paprykami. Przemyj je i odetnij ich górną część. Ze środka pozbądź się nasion i gniazd nasiennych. Jeśli jest taka potrzeba, środek możesz przemyć wodą. Następnie je posól, a na dnie ułóż kukurydzę.
  5. Zamarynowane mięso przenieś do głębokiej patelni i smaż do momentu, gdy mielone zmieni kolor. Następnie dolej do niego passatę pomidorową i bulion, zamieszaj. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz i wsyp suchy ryż. Na koniec dorzuć odcedzoną z zalewy fasolę. Wymieszaj i gotuj przez następne 5 minut.
  6. Tak przygotowany farsz przenieś do papryk. Górę przykryj wcześniej odkrojoną częścią. Nadziane warzywa przenieś na blaszkę i włóż ją do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij górną część papryk, wierzch posyp startym żółtym serem. Ponownie włóż papryki do piekarnika na około 5 minut. Po wypieczeniu są one gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: