-
Haps
-
Jak przygotować
- W takiej odsłonie papryka smakuje jeszcze lepiej. Użyj tej marynaty, a usłyszysz słowa zachwytu
W takiej odsłonie papryka smakuje jeszcze lepiej. Użyj tej marynaty, a usłyszysz słowa zachwytu
Zapieczona papryka z soczystym i aromatycznym farszem to strzał w dziesiątkę na dzisiejszy obiad. Trudno o łatwiejszy przepis, który łączy w sobie tak wiele smaków. Swoją wyjątkowość zawdzięcza marynacie, która nadaje odpowiedniego smaku. Dzięki niej mięso jest sto razy lepsze.
Zobacz wideo Papryka faszerowana kurczakiem
Warzywa kocha każdy i coraz więcej osób próbuje wykonać je na różne sposoby. Niektórzy łączą je z innymi produktami, inni zamykają w słoikach. Nieważne, w jakiej formie są podane, zawsze wzbudzają dużo emocji. Chcąc zachwycić i zaskoczyć podniebienie proponujemy wykonać ten przepis. Główną rolę pełni tu papryka, a także mięso mielone. Dodatkowo całość uzyska odpowiedni smak, gdy wykorzystasz tę marynatę. Dzięki niej nie będziesz mógł się od nich oderwać.
Przepis na paprykę faszerowaną po meksykańsku
Składniki
- 6 papryk,
- pół kilo mięsa mielonego,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 500 ml bulionu,
- łyżka sosu sojowego,
- 150 g białego ryżu,
- mała puszka czerwonej fasoli,
- mała puszka kukurydzy,
- 150 g sera żółtego w kostce,
- sól,
- pieprz.
Składniki na marynatę
- niewielka cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- łyżeczka suszonego oregano,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przyrządzenie marynaty. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobno. Papryczkę przemyj i pokrój w mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby oczyścić ją z nasion i jasnych części.
- Do wysokiego naczynia włóż posiekane warzywa i dodaj do nich ocet jabłkowy, oliwę, a także cukier. Składniki przypraw kminem, cynamonem i oregano. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę.
- Teraz czas na przygotowanie mięsa. Mielone przenieś do większej miski i polej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj do połączenia i odstaw na około 1 godzinę.
- W tym czasie zajmij się paprykami. Przemyj je i odetnij ich górną część. Ze środka pozbądź się nasion i gniazd nasiennych. Jeśli jest taka potrzeba, środek możesz przemyć wodą. Następnie je posól, a na dnie ułóż kukurydzę.
- Zamarynowane mięso przenieś do głębokiej patelni i smaż do momentu, gdy mielone zmieni kolor. Następnie dolej do niego passatę pomidorową i bulion, zamieszaj. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz i wsyp suchy ryż. Na koniec dorzuć odcedzoną z zalewy fasolę. Wymieszaj i gotuj przez następne 5 minut.
- Tak przygotowany farsz przenieś do papryk. Górę przykryj wcześniej odkrojoną częścią. Nadziane warzywa przenieś na blaszkę i włóż ją do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut.
- Po tym czasie zdejmij górną część papryk, wierzch posyp startym żółtym serem. Ponownie włóż papryki do piekarnika na około 5 minut. Po wypieczeniu są one gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl