Ciasto bez wyrastania, a dalej wilgotne i puszyste jak nic innego. Nie narobisz się, a efekt powala na kolana

To ciasto zrobi wrażenie na każdym, nawet na najlepszych cukiernikach. Aromat unosi się już przy pieczeniu, a smak sprawia, że chce się je robić cały czas. Jest idealne na lato, bo wykorzystuje orzeźwiające zapachy i dodatki.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

Ciasto cytrynowe jest odpowiednio wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne do wykonania, ale to jeden z najprostszych domowych wypieków. Jego sukces tkwi w prostocie i w krótkiej liście składników. Połączenie świeżych cytryn z dodatkowym aromatem cytrusowym to gwarancja odpowiedniego smaku i zapachu, który unosi się w całym domu. Aby biszkopt wyszedł pulchny i miękki nie można zapomnieć o ubiciu białek. Pominięcie tego kroku może skończyć się płaskim plackiem.

Przepis na ciasto cytrynowe

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 200 g masła,
  • cytryna,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego.

Składniki na polewę cytrynową

  • 120 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • skórka z połówki cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę. Do żółtek wsyp cukier i miksuj do połączenia.
  2. Do żółtek przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp także cukier waniliowy i wlej aromat cytrynowy, zamieszaj.
  3. Do ciasta wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło, wlej również sok z jednej cytryny i startą skórkę. Całość miksuj do całkowitego połączenia, na koniec dodaj białka i wymieszaj.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowane ciasto. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.
  5. W czasie pieczenia przygotuj polewę. Do miski przesiej cukier puder, dodaj do niego sok z cytryny i startą skórkę. Energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitego lukru.
  6. Gotowe ciasto pozostaw do schłodzenia. Gdy będzie zimniejsze, wysmaruj je przygotowaną polewą. Wierzch możesz udekorować plastrami cytryny.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.