Moja prababcia zrywała je z krzaków, a później wkładała w słoiki. Idealna konsystencja to zasługa gotowania

Przygotowywanie zapasów na jesień i zimę w pełni. Każdy chce zamknąć w słoikach jak najwięcej. Nic dziwnego, w końcu zimą takie smakołyki smakują najlepiej. Oprócz znanych wszystkim ogórków, cukinii i innych warzyw, wiele osób decyduje się na przetwory zrobione z owoców. Ten przepis może pomóc w tym przedsięwzięciu. Receptura babci na dżem jest perfekcyjna.
Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Dżemy to słodkie smarowidła, które można kupić w sklepie, a także zrobić w domowym zaciszu. Lato jest idealnym momentem na ich przyrządzenie, a dodatkowo robiąc je samodzielnie, mamy pewność, że nie ma w nich sztucznych i niezdrowych dodatków. Wiele osób postanawia przygotować je z truskawek, malin, a także porzeczek. Każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a do tego znajduje koneserów, którzy chętnie po nie sięgają. Moja prababcia zazwyczaj robiła dżem z czarnej porzeczki. Sama zrywała owoce z krzaków, a później przyrządzała je zgodnie z poniższą recepturą. Jej sekretem na udany dżem było specjalne gotowanie. Robiła to dwukrotnie i powtarzała, że dzięki temu owoce zyskują odpowiednią konsystencję. 

Przepis na dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki,
  • 500 g drobnego cukru,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się owocami. Umieść je pod bieżącą wodą i dokładnie przepłucz. Upewnij się, że nie ma w nich liści, a także kawałków krzaków lub innych nieczystości.
  2. Gdy owoce są oczyszczone, przenieś je do większego garnka. Wlej do nich odrobinę wody, by w trakcie gotowania nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Następnie umieść je na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. W momencie gdy porzeczki puszczą sok, odsłoń garnek. Gotuj całość na małym ogniu. W tym czasie masa powinna zmniejszyć swoją objętość.
  4. Gdy to się stanie, zdejmij garnek z ognia i pozostaw dżem do ostudzenia na całą noc. Kolejnego dnia powtórz proces gotowania.
  5. Do ciepłego musu wsyp drobny cukier i co jakiś czas mieszaj. Poczekaj do większego zgęstnienia.
  6. Gdy dżem zrobi się gęsty, przelej go do wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie i mocno zakręć wieczka. Odstaw słoiki do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowane przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA