Śniadanie to nie tylko kanapki i płatki z mlekiem. Znany kucharz pokazał coś, co będziesz jeść codziennie

Wybór tego, co zjemy na śniadanie, zazwyczaj nie jest trudny. Do dyspozycji mamy wiele smakołyków, które każdy zje chętnie o poranku. Znany kucharz Pascal Brodnicki pokazał swoją propozycję. Zrobił coś banalnie prostego, co zapełni brzuch na długi czas.
Zobacz wideo Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem

Dla wielu z nas śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Pomimo tego, spora część osób je codziennie te same dania, które różnią się jedynie dodatkami. Najczęściej jada się kanapki, parówki, drożdżówki czy jajecznicę. Pascal Brodnicki pokazał, że można wymyślić coś znacznie smaczniejszego. Na swoim kanale na YouTube zaprezentował przepis na tosty Monte Cristo. Ich wykonanie jest banalnie proste, a smak… Aż trudno opisać go słowami. By wyszły, w pierwszej kolejności należy je podsmażyć na patelni, a później włożyć do piekarnika. Dzięki temu z zewnątrz będą miały chrupiącą skórkę, a w środku rozpuszczony ser.

Przepis na tosty Monte Cristo Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • łyżka musztardy dijon,
  • kilka plastrów sera, który szybko się topi,
  • kilka plastrów ulubionej szynki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba ułóż na blacie stołu. Połowę kromek posmaruj obfitą ilością musztardy, drugą połowę wysmaruj masłem.
  2. Na kromkach, na których znajduje się masło, ułóż plastry szynki, a także sera. Przykryj je drugą kromką i odetnij skórki.
  3. Do miski wbij jajka i połącz je z mlekiem, pieprzem i solą. Mieszaj do całkowitego połączenia.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, zamocz każdą kanapkę w jajku i ułóż ją na patelni. Smaż pod przykryciem przez kilka minut, następnie odwróć na drugą stronę i powtórz czynność. Kromki chleba powinny się zarumienić.
  5. Po wysmażeniu przełóż tosty do naczynia żaroodpornego, a następnie umieść je w nagrzanym do 180°C piekarniku. Piecz przez około 5 minut. Po wyciągnięciu tosty są gotowe do zjedzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.