Tania, szybka i rewelacyjna w smaku. Rodzina będzie się nią zajadać, a jeden garnek to za mało

Na naszych stołach króluje wiele zup, które co jakiś czas się powtarzają. Zazwyczaj robimy rosół, a na jego bazie pomidorową, ogórkową i grochówkę. Czas trochę zmienić domowe menu i wprowadzić do niego nieco świeżości. Ta zupa jest równie smaczna, jak te podane wyżej, a w jej skład wchodzą najlepsze składniki.
Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Jeśli jesteś smakoszem zup, ale wszystkie znane przepisy już ci się znudziły, to mamy coś wyjątkowego. To danie nie jest podobne do niczego innego i to właśnie czyni je unikatowym. Zupa z dużą ilością soczewicy zrobi furorę na twoim stole i sprawi, że nawet niejadek zje ją ze smakiem. Jest prosta w przygotowaniu, a duża ilość warzyw daje efekt pełnego smaku i nasycenia. Zaledwie jedna miska takiego dania sprawi, że nie odczujesz głodu przez długi czas.

Przepis na zupę z soczewicy

Składniki:

  • 3 litry bulionu,
  • 400 g czerwonej soczewicy,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka słodkie papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest opłukanie soczewicy w zimnej wodzie. Następnie umieść ją w garnuszku, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. W tym czasie ziarna powinny zrobić się miękkie. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać, by nic się nie przypaliło.
  2. W czasie gdy soczewica się gotuje, zajmij się warzywami. Marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią pokrojone warzywa, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Gdy lekko zmiękną, zalej je bulionem i gotuj, do momentu gdy ziemniaki będą gotowe.
  4. Do przygotowanych warzyw dolej przecier pomidorowy, a także koncentrat pomidorowy. Na koniec wrzuć ugotowaną soczewicę i trzymaj na ogniu przez kilka minut. Zupę podawaj z pieczywem, wierzch możesz posypać koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: