-
Haps
-
Jak przygotować
- Prawie nikt nie zna tych kotletów. Skrywają zaskakujące nadzienie, a po jednym kęsie każdy będzie prosić o przepis
Prawie nikt nie zna tych kotletów. Skrywają zaskakujące nadzienie, a po jednym kęsie każdy będzie prosić o przepis
Typowy polski obiad musi w sobie zawierać, chociaż najmniejszy kawałek mięsa. Obok ziemniaczków i surówki nie może zabraknąć soczystego mielonego lub schabowego. Jednak nie tylko te kąski świetnie komponują się z tymi dodatkami. Ten kotlet radzi sobie znacznie lepiej. Jego środek to poezja smaków.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania
Przygotowując obiad zazwyczaj sięgamy po smakowite kawałki mięsa. W zależności od wybranego rodzaju możemy z niego zrobić różne kotlety np. mielone, schabowe, czy te z mięsa z kurczaka. Nieważne co wybierzemy i tak będziemy zadowoleni ze smaku. Niemniej jednak czasem warto wzbogacić domowe menu o inne, nieco wyszukane przepisy. Aby to zrobić, proponujemy wykorzystać danie, jakim jest kotlet imperial. To soczysty schab, który wzbogacony jest szynką i żółtym serem. Po obtoczeniu kawałków mięsa w panierce i wysmażeniu uzyskuje się porcję kotletów, które robią wrażenie nie tylko wyglądem, a także smakiem. Dzięki nadzieniu środek jest soczysty i pełen smaku.
Przepis na kotlety imperial
Składniki
- 600 g schabu bez kości,
- 2 jajka,
- pół szklanki bułki tartej,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- 100 g szynki w plastrach,
- 100 g sera żółtego w plastrach,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy płat umieść na desce do krojenia i przykryj woreczkiem. Za pomocą tłuczka rozpłaszcz je na cieniutkie kawałki. Tak przygotowane mięso obsyp z każdej strony porządną ilością soli i pieprzu.
- Na każdy kawałek schabu ułóż po 2 plasterki szynki i 2 plasterki żółtego sera. Upewnij się, że dodatki nie wychodzą poza wielkość mięsa. Schab złóż w pół i delikatnie przyciśnij.
- W misce rozbij jajka i dokładnie je roztrzep. W dwóch osobnych naczyniach rozsyp bułkę tartą i mąkę pszenną.
- Przygotowane mięso w pierwszej kolejności panieruj w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz odpowiednio dobrze się nagrzeje, układaj na nim przygotowane kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru oleju.
- Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz je połączyć z pieczonymi ziemniaki i surówką z młodej kapusty.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl