Prawie nikt nie zna tych kotletów. Skrywają zaskakujące nadzienie, a po jednym kęsie każdy będzie prosić o przepis

Typowy polski obiad musi w sobie zawierać, chociaż najmniejszy kawałek mięsa. Obok ziemniaczków i surówki nie może zabraknąć soczystego mielonego lub schabowego. Jednak nie tylko te kąski świetnie komponują się z tymi dodatkami. Ten kotlet radzi sobie znacznie lepiej. Jego środek to poezja smaków.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Przygotowując obiad zazwyczaj sięgamy po smakowite kawałki mięsa. W zależności od wybranego rodzaju możemy z niego zrobić różne kotlety np. mielone, schabowe, czy te z mięsa z kurczaka. Nieważne co wybierzemy i tak będziemy zadowoleni ze smaku. Niemniej jednak czasem warto wzbogacić domowe menu o inne, nieco wyszukane przepisy. Aby to zrobić, proponujemy wykorzystać danie, jakim jest kotlet imperial. To soczysty schab, który wzbogacony jest szynką i żółtym serem. Po obtoczeniu kawałków mięsa w panierce i wysmażeniu uzyskuje się porcję kotletów, które robią wrażenie nie tylko wyglądem, a także smakiem. Dzięki nadzieniu środek jest soczysty i pełen smaku.

Przepis na kotlety imperial

Składniki

  • 600 g schabu bez kości, 
  • 2 jajka, 
  • pół szklanki bułki tartej, 
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • 100 g szynki w plastrach, 
  • 100 g sera żółtego w plastrach,
  • sól,
  • pieprz, 
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy płat umieść na desce do krojenia i przykryj woreczkiem. Za pomocą tłuczka rozpłaszcz je na cieniutkie kawałki. Tak przygotowane mięso obsyp z każdej strony porządną ilością soli i pieprzu.
  2. Na każdy kawałek schabu ułóż po 2 plasterki szynki i 2 plasterki żółtego sera. Upewnij się, że dodatki nie wychodzą poza wielkość mięsa. Schab złóż w pół i delikatnie przyciśnij.
  3. W misce rozbij jajka i dokładnie je roztrzep. W dwóch osobnych naczyniach rozsyp bułkę tartą i mąkę pszenną.
  4. Przygotowane mięso w pierwszej kolejności panieruj w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz odpowiednio dobrze się nagrzeje, układaj na nim przygotowane kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru oleju.
  6. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz je połączyć z pieczonymi ziemniaki i surówką z młodej kapusty.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: