Soczysta wołowina po czesku rozpływa się w ustach. Podaje się ją z popularnym deserowym dodatkiem

To danie może zawładnąć kuchnią polską. Pochodzi z Czech, ale jego smak jest tak głęboki i charakterystyczny, że i nam przypadnie do gustu. Mięso, które gra główną rolę jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Nie można zapomnieć też o sosie i słodkim dodatku. Bez nich ta potrawa nie istnieje.
Zobacz wideo Tatar wołowy

Wołowina po czesku, która w oryginalnej nazwie brzmi Svíčková na smetane, to pełne smaku i aromatu danie obiadowe. Nie da się obok niego przejść obojętnie, a to za sprawą produktów. Polędwica wołowa powinna być jak najlepszej jakości, a warzywa świeże. Co składa się na tę potrawę? Główną rolę gra mięso, a także warzywa, z którym wykonuje się później sos. Co ciekawe, danie to można wzbogacić o słodki akcent. Przed serwowaniem warto umieścić na talerzu łyżkę domowej konfitury lub dżemu z żurawiny. Dzięki temu można poznać nowe, oryginalne smaki.

Przepis na wołowinę po czesku

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 350 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 120 ml śmietanki 30%,
  • 150 g masła,
  • 2 cebule,
  • pół selera,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie tego dania zacznij od przygotowania warzyw. Wszystkie obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Teraz czas na mięso. Polędwicę przemyj i osusz, podziel ją na plastry o grubości około 2 cm. Każdy płat porządnie obsyp solą i pieprzem. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym.
  3. W rondelku umieść masło i roztop je na średnim ogniu. Dolej do niego wyciśnięty sok z cytryny i delikatnie zamieszaj.
  4. Dookoła polędwicy rozsyp starte warzywa, wierzch mięsa polej mieszanką soku i masła. Przygotowane mięso odstaw na około 1 godzinę.
  5. Po tym czasie do naczynia wlej bulion i przykryj je przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 2 godziny.
  6. Po wypieczeniu wyjmij mięso na talerz, a pozostałe składniki przelej do garnka. W naczyniu zblenduj je na gładką masę i delikatnie podgrzej.
  7. Do miseczki przesiej mąkę, dolej wodę i śmietankę. Energicznie wymieszaj, by wyszła masa pozbawiona grudek. Mieszankę wlej do gotującego się płynu, cały czas mieszaj. W ten sposób wykonasz sos.
  8. Wypieczone mięso ułóż na talerzu i polej je przyrządzonym sosem. Możesz również dodać ugotowane ziemniaki, a w wersji słodkiej dodaj łyżkę domowych konfitur. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.