Strzelczyk zrobił grzyby, o których długo nie zapomnisz. Zalewa to majstersztyk

Czas grzybobrania w pełni. Wiele osób wybiera się na przechadzki do lasu, by nazbierać okazy, które później wykorzystają w kuchni. Tomasz Strzelczyk pokazał, co on robi z zebranymi grzybami. Jego propozycja może przypaść do gustu wielu osobom.
Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Grzyby to produkt, który co roku wzbudza wiele emocji. Każdego roku grzybobranie staje się coraz to bardziej popularne i coraz więcej osób postanawia wybrać się do lasu. Jednak po owocnych zbiorach, warto zastanowić się, co z nimi zrobić. Opcji jest wiele, lecz tylko niektóre sprawią, że zostaną z nami na dłużej. Tomasz Strzelczyk postanowił zdradzić, jak on radzi sobie z ich nadmiarem. Grzyby zamknął w słoikach i zalał zalewą, która nie jest byle czym. Wykorzystał do niej cebulę i gorczycę, a także nie zapomniał o przyprawach. Za sprawą pasteryzacji, która wykonywana jest w piekarniku, można pozostawić je w piwnicy na dłuższy czas.

Przepis na grzybki w occie Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 500 g podgrzybków,
  • 500 g prawdziwków,
  • 500 g opieniek,
  • 3 l wody,
  • 5 sporych cebul,
  • łyżka gorczycy,
  • 12 liści laurowych,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 20 ziaren pieprzu,
  • 1,5 l octu 6%.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie grzybów na sucho. Szczoteczką usuń wszystkie nieczystości, ziemię, liście i mech. Następnie opłucz je pod zimnym strumieniem wody. Większe okazy pokrój na mniejsze kawałki, tak aby wszystkie były równej wielkości.
  2. W garnku zagotuj wodę i obgotuj w niej grzyby przez około 1 minutę. Rób to partiami i przygotuj się na to, że podczas umieszczania grzybów w wodzie, może pojawić się piana. Po obgotowaniu umieść je w misce i pozostaw do przestudzenia.
  3. Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do garnka wlej 3 l wody i wrzuć do niej obraną i pokrojoną w piórka cebule. Następnie dosyp gorczycę, liście laurowe, cukier, sól i ziarna pieprzu. Całość gotuj przez następne 10 minut.
  4. Po upływie tego czasu wlej do garnka ocet, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  5. Chłodne grzyby ułóż w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Zalej je przygotowaną zalewą i szczelnie zakręć.
  6. Słoiki umieść na blaszce, na której rozsypana jest sól. Zdaniem kucharza dzięki temu naczynia nie pękną. Blachę włóż do zimnego piekarnika i nastaw go na 130°C. Pasteryzuj grzyby przez około 30 minut, po tym czasie pozostaw je do całkowitego przestudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.