Zamiast ziemniaków i sera włóż do ciasta ten składnik. Pierogi będą sto razy lepsze

Pierogi to danie, które swoją sławę zdobyło nie tylko w Polsce, a także poza granicami naszego kraju. Do elastycznego ciasta wkłada się różne dodatki, a co za tym idzie warianty smakowe się nie kończą. Oprócz klasyków takich jak pierogi z mięsem, kapustą, czy z ziemniakami przypominamy o jeszcze ciekawszym połączeniu. Jest palce lizać.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Pierogi każdy zna i wiele osób uwielbia. To danie jest na tyle wyjątkowe, że przygotowując farsz można ponieść się fantazji. Najpopularniejsze nadzienie to takie zrobione z ziemniaków i twarogu, zaraz za nim jest farsz z mięsem lub ten z kapustą i pieczarkami. Dziś jednak nasza propozycja pada na nadzienie zrobione z soczewicy. Oprócz tego składnika można w nim znaleźć ser, cebulę, czosnek i imbir. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecamy dodać płatki chili lub mieloną ostrą paprykę.

Przepis na pierogi z soczewicą

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej typ 550,
  • 70 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 40 g masła.

Składniki na farsz

  • 2 cebule,
  • 250 g zielonej soczewicy,
  • 150 g sera twarogowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dania zacznij od wyrobienia ciasta. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko i wodę, wymieszaj. Pamiętaj, by nie doprowadzić składników do wrzenia, mają się jedynie podgrzać. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Mąkę przesiej przez sitko i dodawaj stopniowo wcześniej przygotowaną mieszankę. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  3. Ciasto przełóż na deskę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiaj. Taka masa nie powinno kleić się do dłoni. Odłóż ją do miski na czas przygotowywania farszu.
  4. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa powinny mieć złocisty kolor.
  5. Soczewicę umieść w garnku i ugotuj ją do miękkości, następnie delikatnie rozgnieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dołóż do niej twaróg, cebulkę z czosnkiem i wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem, a także papryką i imbirem. Zamieszaj do połączenia.
  6. Ciasto przełóż na blat, podziel na równe części i rozwałkuj. Za pomocą szklanki wycinaj kółka.
  7. Na każdy krążek ułóż niecałą łyżkę farszu i zamknij, formując i zlepiając ciasto na kształt pieroga. Dokładnie sklej brzegi, aby nie rozlepiły się podczas gotowania. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Gotowe pierogi posyp delikatnie mąką, aby się nie skleiły.
  8. Do garnka wlej wodę i wsyp sól. Gdy zacznie się gotować, wrzucaj pierogi i gotuj je przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Gotowe pierogi podawaj z okrasą zrobioną z cebuli i boczku lub polej je masłem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: