-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast ziemniaków i sera włóż do ciasta ten składnik. Pierogi będą sto razy lepsze
Zamiast ziemniaków i sera włóż do ciasta ten składnik. Pierogi będą sto razy lepsze
Pierogi to danie, które swoją sławę zdobyło nie tylko w Polsce, a także poza granicami naszego kraju. Do elastycznego ciasta wkłada się różne dodatki, a co za tym idzie warianty smakowe się nie kończą. Oprócz klasyków takich jak pierogi z mięsem, kapustą, czy z ziemniakami przypominamy o jeszcze ciekawszym połączeniu. Jest palce lizać.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Pierogi każdy zna i wiele osób uwielbia. To danie jest na tyle wyjątkowe, że przygotowując farsz można ponieść się fantazji. Najpopularniejsze nadzienie to takie zrobione z ziemniaków i twarogu, zaraz za nim jest farsz z mięsem lub ten z kapustą i pieczarkami. Dziś jednak nasza propozycja pada na nadzienie zrobione z soczewicy. Oprócz tego składnika można w nim znaleźć ser, cebulę, czosnek i imbir. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecamy dodać płatki chili lub mieloną ostrą paprykę.
Przepis na pierogi z soczewicą
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 70 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 40 g masła.
Składniki na farsz
- 2 cebule,
- 250 g zielonej soczewicy,
- 150 g sera twarogowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki imbiru w proszku,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dania zacznij od wyrobienia ciasta. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko i wodę, wymieszaj. Pamiętaj, by nie doprowadzić składników do wrzenia, mają się jedynie podgrzać. Następnie odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę przesiej przez sitko i dodawaj stopniowo wcześniej przygotowaną mieszankę. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Ciasto przełóż na deskę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiaj. Taka masa nie powinno kleić się do dłoni. Odłóż ją do miski na czas przygotowywania farszu.
- Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa powinny mieć złocisty kolor.
- Soczewicę umieść w garnku i ugotuj ją do miękkości, następnie delikatnie rozgnieć widelcem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dołóż do niej twaróg, cebulkę z czosnkiem i wymieszaj. Masę dopraw solą i pieprzem, a także papryką i imbirem. Zamieszaj do połączenia.
- Ciasto przełóż na blat, podziel na równe części i rozwałkuj. Za pomocą szklanki wycinaj kółka.
- Na każdy krążek ułóż niecałą łyżkę farszu i zamknij, formując i zlepiając ciasto na kształt pieroga. Dokładnie sklej brzegi, aby nie rozlepiły się podczas gotowania. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Gotowe pierogi posyp delikatnie mąką, aby się nie skleiły.
- Do garnka wlej wodę i wsyp sól. Gdy zacznie się gotować, wrzucaj pierogi i gotuj je przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Gotowe pierogi podawaj z okrasą zrobioną z cebuli i boczku lub polej je masłem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl