Na bazarach i w lokalnych warzywniakach pojawiły się wyśmienite dary lasu! To doskonały moment, by przygotować z nich wyśmienitą zupę kurkową, która kusi już samym aromatem i intensywnym zapachem. Poznaj babciny przepis, który zawsze się udaje i pochłania dużo czasu na przygotowanie.
Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków, a przepisów z tym smakowitym rarytasem nie brakuje. Jeden jednak znacznie wyróżnia się na tle pozostałych - mow tu o obłędnie kremowej, jedwabistej i pełnej smaku zupie kurkowej. Przygotowana według babcinej receptury nie ma sobie równych, a to wszystko jedynie z podstawowych składników.
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu idealnej zupy kurkowej są przede wszystkim świeże grzyby. Poza darami lasu warto też zwrócić uwagę na proporcje warzyw, dodać świeżą zieleninę, przyprawy i dobry nabiał, który idealnie zagęści nasze danie. Receptura jest stara jak świat, jednak wypada bezkonkurencyjnie na tle klasycznego rosołu, pomidorowej czy ogórkowej.
Składniki:
Sposób przygotowania: