Przepis na lekką i aromatyczną zupę kurkową. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli zadbasz o te składniki

Szukasz pomysłu na szybki, smaczny obiad z jesiennym twistem? Przepis na zupę kurkową zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a to wszystko z prostych składników i to w ekspresowym tempie. Kluczem do sukcesu są świeże rarytas i oryginalne dodatki.

Na bazarach i w lokalnych warzywniakach pojawiły się wyśmienite dary lasu! To doskonały moment, by przygotować z nich wyśmienitą zupę kurkową, która kusi już samym aromatem i intensywnym zapachem. Poznaj babciny przepis, który zawsze się udaje i pochłania dużo czasu na przygotowanie. 

Obłędnie aromatyczna i ekspresowa zupa kurkowa

Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków, a przepisów z tym smakowitym rarytasem nie brakuje. Jeden jednak znacznie wyróżnia się na tle pozostałych - mow tu o obłędnie kremowej, jedwabistej i pełnej smaku zupie kurkowej. Przygotowana według babcinej receptury nie ma sobie równych, a to wszystko jedynie z podstawowych składników. 

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu idealnej zupy kurkowej są przede wszystkim świeże grzyby. Poza darami lasu warto też zwrócić uwagę na proporcje warzyw, dodać świeżą zieleninę, przyprawy i dobry nabiał, który idealnie zagęści nasze danie. Receptura jest stara jak świat, jednak wypada bezkonkurencyjnie na tle klasycznego rosołu, pomidorowej czy ogórkowej.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Przepis na mistrzowską zupę kurkową 

Składniki: 

  • kilogram kurek,
  • 1,5 l rosołu lub bulionu z warzyw,
  • 0,5 kilograma ziemniaków,
  • rozmaryn,
  • biała cebula,
  • łyżka oliwy,
  • dwie łyżki masła,
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania: 

  1. Kurki oczyść, obierz, dokładnie umyj. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Bulion lub drobiowy rosół podgrzej. 
  3. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Następnie obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na małe kawałki. Dodaj je do gotującego się wywaru z warzyw. 
  4. Na patelni podsmaż cebulę z kurkami i rozmarynem. Gdy dary lasu ładnie się zarumienią, dodaj je do zupy. 
  5. Całość gotuj około 15 minut, a po tym czasie posiekaj i dodaj koperek. Na koniec tylko przyprawy i gotowe!
  6. Zupę można dodatkowo zblendować - wówczas uzyskamy obłędny krem. 
  7. Zupę kurkową można serwować z grzankami, kromką chleba albo z makaronem, świetnie sprawdzi się także zabielenie śmietanką. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.