Tak przyrządzona zupa kurkowa smakuje niewiarygodnie. Wystarczy połączyć ze sobą tych kilka składników

Zupa kurkowa to wyjątkowo aromatyczne danie, które można przyrządzić w kilku prostych krokach. W czym tkwi tajemnica jej dobrego smaku? Przedstawiamy przepis, dzięki któremu można przygotować przepyszny obiad.

Przepis na zupę z kurek to doskonały pomysł na obiad pełen wyrafinowanego smaku. Jej przyrządzenie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Składniki, jakie koniecznie powinny znaleźć się razem z kurkami w garnku to m.in. ziemniaki, biała cebula, gałązka rozmarynu oraz sól i pieprz. Jak przyrządzić zupę kurkową krok po kroku?

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Zupa kurkowa. Te przyprawy będą niezbędne do jej przyrządzenia

Składniki:

  • kilogram kurek,
  • rozmaryn,
  • półtora litra wywaru z warzyw,
  • pół kilograma ziemniaków,
  • biała cebula,
  • łyżka oliwy,
  • dwie łyżki masła,
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • pęczek koperku.

Jak zrobić krem z kurek? Przyrządzisz go w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wywar z warzyw w garnku. Kurki oczyść, obierz, dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w kostkę. Następnie obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na małe kawałki. Dodaj je do gotującego się wywaru z warzyw.
  3. Rozpuść na patelni dwie łyżki masła z oliwą. Dodaj do patelni pokrojone kurki, gałązkę rozmarynu i pokrojoną cebulę. Smaż do momentu, aż grzyby puszczą sok. Powinny uzyskać złocistą barwę.
  4. Połącz grzyby z wywarem i gotuj je przez kolejne piętnaście minut. W tym czasie umyj i posiekaj pęczek koperku.
  5. Na koniec zblenduj zupę na gładki, jednolity krem. Dodatkowo zupę można zaprawić śmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!

Zupę kurkową można serwować z grzankami, kromką chleba albo z makaronem. Jako dodatek sprawdzi się koperek albo natka pietruszki. Uwaga. Kilka grzybów warto usmażyć oddzielnie w całości i dodać je do zupy po jej zblendowaniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.