Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Znawcy tematu wiedzą, że idealne ciasto na pizzę musi długo rosnąć, później długo odpoczywać (najlepiej w lodówce). Później znowu rosnąć i dopiero po kilku (lub kilkunastu) godzinach można placek włożyć do pieca. Ja nie miałam ochoty tyle czekać, dlatego zrobiłam pizzę bez czekania. Muszę przyznać, że w niczym nie odbiegała smakiem od tych serwowanych w restauracjach. Całość łącznie z pieczeniem zajęła mi 20 minut, ale niestety zapach zwabił domowników i musiałam zrobić kolejną porcję.
Błyskawiczne ciasto na pizzę - 20 minut i obiad gotowy
Składniki:
- ok. 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mąki niskiego typu (ja miałam typ 390)
- ok. 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- opcjonalnie szczypta suszonego oregano
- do podania: ulubione dodatki
Ciasto na pizzę bez czekania - sposób wykonania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj.
- Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
- Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
- Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
- Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja dodałam dojrzewającą szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
- Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut.
Wskazówka. Tak przygotowane ciasto na pizzę spokojnie przetrwa do następnego dnia. Wystarczy, że kulę ciasta owiniesz folią spożywczą i włożysz do lodówki. Kiedy zechcesz zrobić pizzę, odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki, by się nieco ociepliło. Wówczas raz jeszcze je zagnieć i już możesz smarować je sosem pomidorowym.