Przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania. Zrobiłam i byłam w siódmym niebie. Lepsza niż ta na dowóz

Ostatnio zupełnie nagle i niespodziewanie naszła mnie ochota na pizzę. Niestety, byłam w takim miejscu, gdzie o pizzy na dowóz można pomarzyć, dlatego zaczęłam przeglądać notes z przepisami i znalazłam przepis na ciasto na pizzę bez czekania. Na początku byłam niepewna, ale miałam drożdże i mąkę, więc postanowiłam spróbować. Od tamtej chwili robię ją często i nazywam "pizzą siódme niebo".

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Znawcy tematu wiedzą, że idealne ciasto na pizzę musi długo rosnąć, później długo odpoczywać (najlepiej w lodówce). Później znowu rosnąć i dopiero po kilku (lub kilkunastu) godzinach można placek włożyć do pieca. Ja nie miałam ochoty tyle czekać, dlatego zrobiłam pizzę bez czekania. Muszę przyznać, że w niczym nie odbiegała smakiem od tych serwowanych w restauracjach. Całość łącznie z pieczeniem zajęła mi 20 minut, ale niestety zapach zwabił domowników i musiałam zrobić kolejną porcję. 

Błyskawiczne ciasto na pizzę - 20 minut i obiad gotowy

Składniki:

  • ok. 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki niskiego typu (ja miałam typ 390)
  • ok. 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • opcjonalnie szczypta suszonego oregano
  • do podania: ulubione dodatki

Ciasto na pizzę bez czekania - sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj. 
  2. Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły. 
  3. Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy. 
  4. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze. 
  5. Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja dodałam dojrzewającą szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
  6. Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut.

Wskazówka. Tak przygotowane ciasto na pizzę spokojnie przetrwa do następnego dnia. Wystarczy, że kulę ciasta owiniesz folią spożywczą i włożysz do lodówki. Kiedy zechcesz zrobić pizzę, odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki, by się nieco ociepliło. Wówczas raz jeszcze je zagnieć i już możesz smarować je sosem pomidorowym. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA