Z nich zrobisz najlepszy farsz do pierogów. Biegnij do lasu, wrzuć je na patelnię i sam się przekonaj

Sezon na grzybobranie został już rozpoczęty. Wiele osób chwali się swoimi zbiorami, a także tym, co z nich można przygotować. My również podpowiadamy, jakie pyszności można wyczarować z darów lasu. Na liście znalazł się farsz do pierogów, lecz do niego musisz zebrać odpowiednie grzyby.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Opieńki to grzyby, które bardzo często można znaleźć w lesie. Niedoświadczeni grzybiarze mogą je jednak omijać, ponieważ są to grzyby blaszkowe, których niektórzy się obawiają. Gdy jednak dobrze je poznacie, nie obawiajcie się ich zbierać, bo naprawdę smakują obłędnie. Znaleźć je można na obumarłych drzewach i pniach, lubią też miejsca, gdzie wcześniej odbywały się wycinki. Grzyby te można znaleźć zarówno na drzewach liściastych, jak i iglastych. Co ciekawe, rosną w dużych skupiskach, a przy odrobinie szczęścia w jednym miejscu można zapełnić kosz do pełna. Odpowiednio przygotowane mogą być świetnym dodatkiem do zup, zapiekanek, pierogów i krokietów.

Przepis na pierogi z farszem z opieniek

Składniki na farsz:

  • 500 g opieniek,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • sól,
  • pieprz.
  • Składniki na ciasto
  • 400 g mąki,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie pierogów zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do większej miski i dodaj do niej masło, a także sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając. Wyrób ciasto za pomocą dłoni, powinno być one elastyczne i jednolite. Odstaw je pod przykryciem na kilka chwil.
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie cebulę, podsmażaj do zarumienienia. Następnie wrzuć grzyby i smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu aż staną się miękkie. Na sam koniec obsyp farsz solą i pieprzem.
  4. Gdy wszystko jest gotowe, ciasto podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj je na placki. Za pomocą szklanki wytnij koła, a na środku każdego z nich ułóż farsz. Pierogi dokładnie zlep, by podczas gotowania nic się nie wydostało.
  5. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z domowym sosem grzybowym. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.