Dziadek Józek zdradził patent na aromatyczne grzyby. Zastosuj go, a wydobędziesz z nich prawdziwy smak

Grzybom bardzo trudno się oprzeć, szczególnie wtedy, gdy z lasów można przynosić ich całe koszyki. Wtedy wszystkie potrawy opierają się właśnie na nich i do wszystkiego są dodawane. Ten przepis również je uwzględnia i to właśnie one nadają oszałamiającego aromatu. By wydobyć z nich głębszy smak, stosuję metodę dziadka.
Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Dania z grzybów można przyrządzić z różnych gatunków. Dodatkowo można posłużyć się zarówno świeżymi, jak i suszonymi darami lasu. Kiedy jednak rozpoczyna się sezon na grzybobranie, grzechem byłoby nie wykorzystać tego, co daje nam natura. Gdy koszyk ugina się od zbiorów, warto zastanowić się, jak je wykorzystać. Jedną z propozycji jest przygotowanie zupy krem. Jej przyrządzenie to nie żadna czarna magia, wystarczy zastosować się do trzech kroków. Zawsze, gdy ją robię, stosuję trik, który zdradził mi dziadek. Jego zdaniem, by wydobyć z grzybów pełen aromat i smak, warto je lekko podsmażyć.

Przepis na zupę krem z borowików

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 600 g świeżych borowików,
  • 2 białe cebule,
  • kawałek selera,
  • łyżka masła,
  • 100 g serka topionego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania*:

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się grzybami. Dokładnie je oczyść, opłucz i pozostaw do osuszenia. Następnie pokrój na dowolne kawałki. Cebule obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na nią cebulę, podsmażaj do zarumienienia. Następnie wrzuć grzyby i trzymaj całość na ogniu do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec wrzuć starty na tarce seler i wymieszaj. 
  2. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Około 5 minut przed końcem gotowania wrzuć serek topiony i wlej śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj i zagotuj.
  3. Tak przygotowaną zupę zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Następnie zmiksuj na gładko blenderem. Serwując, udekoruj ją kawałkami grzybów i natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA