• Link został skopiowany

Takiego smakołyka z pewnością nie masz w spiżarni. By cieszyć się smakiem, zwróć uwagę na marynatę

Na półkach, które znajdują się w piwnicy lub w spiżarniach możemy znaleźć wiele smakołyków. Zaczynając od słodkich dżemów i soków, a kończąc na marynowanych grzybkach i ogórkach. By nieco wzbogacić swoje zbiory, warto do nich dodać kilka słoików z tym przysmakiem. Przyda się na chłodniejsze wieczory.
Czosnek marynowany
Fot. Getty Images, jirkaejc
Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Przygotowując się do okresu jesienno-zimowego zazwyczaj wykonujemy znane nam przysmaki, które nigdy nie zawodzą. W naszych zapasach możemy więc znaleźć kiszone i konserwowane ogórki, grzybki, cukinie i paprykę w marynacie, a także owocowe soki i dżemy. Wszystko to jest w późniejszym czasie wyciągane do obiadów i kolacji, a każdy zachwyca się ich smakiem. By jednak nieco urozmaicić swoje zapasy, warto także zrobić coś innego. Proponujemy więc zamknąć w słoikach ząbki czosnku i zalać je olejem. By warzywo nabrało ciekawego smaku, nie można zapomnieć o paprykach i ziołach. Tak przygotowane świetnie wzbogacą smak sałatek i mięs, a marynata może przydać się do dressingów.

Przepis na czosnek marynowany z wędzoną papryką i ziołami

Składniki

  • 300 g ząbków czosnku,
  • 500 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie słoików. Oczyść je, przemyj i wyparz. Upewnij się, że naczynia są wysuszone i masz do nich pasujące zakrętki.
  2. Teraz zajmij się pozostałymi składnikami. Cały czosnek obierz z łupin, a do słoiczków wsyp po łyżce ziół prowansalskich, a także paprykę wędzoną i słodką.
  3. Gdy przyprawy już znajdują się w naczyniach, zacznij układać w nich czosnek. Całość zalej olejem, powinien on zakrywać wszystkie ząbki czosnku. Dokładnie zakręć wszystkie słoiki i umieść je w garnku, którego dno wyłożone jest czystymi ścierkami. Do garnka wlej wodę do 3/4 wysokości słoików i ustaw je na średnim ogniu. Od zagotowania pasteryzuj je przez 20 minut.
  4. Po upływie tego czasu, ostrożnie wyjmij naczynia z garnka i ustaw na blacie do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia, przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: