O jajka w takiej wersji będzie prosić cała rodzina. Gotowe w kilka minut, ale nie zapomnij o tym składniku

Jajka to cieszący się popularnością element śniadań. Ten produkt można wykorzystać na wiele różnych sposobów, a najpopularniejsze to jajecznica, omlet czy też wersja ugotowana. Dziś pokazujemy, że można je połączyć z oryginalnym dodatkiem, a przy tym stworzyć śniadanie jak z drogiej restauracji.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

W polskiej kuchni bardzo często wykorzystujemy produkt, jakim są jajka. Można powiedzieć, że w prawie każdym daniu czy deserze musi pojawić się chociaż jedno. Dodajemy je do naleśników, do panierki do kotletów, czy do ciast. Jednak najczęściej można je zobaczyć na śniadaniowych talerzach. Robimy z nich jajecznice, omlety, a także gotujemy je, by później ich kawałki położyć na pieczywie. Dziś chcemy pokazać kolejną możliwość ich wykorzystania. To przepis na jajka po benedyktyńsku, które uraczone są sosem holenderskim. Takie połączenie jest palce lizać.

Przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 bułki kajzerki,
  • 6 plasterków ulubionej szynki,
  • łyżka octu winnego,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku przygotuj sos holenderski. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do wystudzenia.
  2. Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
  3. Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
  4. Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsączenia z nadmiaru wody. Później przełóż je na pieczywo, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.