-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto kubeczkowe od lat krąży po mojej rodzinie. Zawsze wychodzi, a przygotowanie to 10 minut
Ciasto kubeczkowe od lat krąży po mojej rodzinie. Zawsze wychodzi, a przygotowanie to 10 minut
Ten wypiek jem od wielu lat i nigdy nie sądziłam, że jego przyrządzenie jest takie proste. Powiedziała mi o tym ciocia i zdradziła przepis, który zawsze wychodzi. Jednak to ciasto ma jedną zasadę, która jest bardzo kluczowa. Jeśli jej nie zastosujesz, możesz spodziewać się kulinarnej klęski.
Zobacz wideo
Pyszny sernik baskijski
Ostatnio przekonałam się, że w kwestiach kulinarnych warto kierować się do starszego pokolenia. Zarówno moje babcie, jak i ciocie to skarbnice wiedzy. Znają się na sztuczkach, które pomagają w gotowaniu, a także wiedzą o przepisach, o których ja nie miałam pojęcia. Ostatnia jedna z nich zdradziła mi patent na pyszny wypiek. Jednak, by wyszedł, należy stosować się do jednej zasady. Mówi ona o tym, by składniki odmierzać jednym i tym samym kubeczkiem. W ten sposób nie ma możliwości, że ciasto nie wyjdzie. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, byłam zachwycone jego smakiem. Jest puszyste, mięciutkie, a dodatek gruszek jest strzałem w dziesiątkę. Teraz wykonuję je regularnie, bo świetnie smakuje z kawą i herbatą.
Przepis na ciasto kubeczkowe
Składniki
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 250 ml oleju,
- 250 g cukru,
- 750 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- laska wanilii,
- 5 gruszek,
- cukier puder do obsypania.
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, proszek do pieczenia oraz miąższ z laski wanilii. Delikatnie wymieszaj.
- Następnie wlej jogurt naturalny, olej, a także wbij jajka. Wszystko połącz na małych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Mieszanie nie powinno być zbyt długie, dlatego rób to dość szybko.
- Przygotowane ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszki przemyj, obierz ze skórki, pozbądź się z nich gniazd nasiennych i pokrój na plastry. Następnie ułóż na wierzchu ciasta i delikatnie je przyduś.
- Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
- Po tym czasie wyjmij, pozostaw do ostudzenia i posyp cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl