Łazanki - przepis babci na tanie, ale obłędnie pyszne danie. Na dodatek zrobisz je ekspresowo

Łazanki to nieco zapomniane danie, co jest bardzo dziwne, gdyż smakuje naprawdę obłędnie. Na dodatek jest tanie i przygotowuje się je błyskawicznie. Jesień to idealny czas, by wróciło do łask.

Łazanki z kapustą to tradycyjne danie, które jest nie lada rarytasem. Odpowiednio doprawione, z pysznym, wysokiej jakości mięsem i kwaśną kapustą, biją na głowę wszystkie inne dania. Jak przygotować łazanki w domu? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na domowe łazanki. W ten sposób gotowała je moja babcia 

Domowe łazanki najlepiej smakują właśnie jesienią. Wszystko dlatego, że wówczas mamy dostęp do świeżych grzybów, które doskonale poprawiają smak potrawy oraz wzmagają jej aromat. Jeśli jednak nie mamy grzybów, a nie chcemy ich kupować, bo potrafią kosztować krocie, możemy zrezygnować z tego dodatku. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 200 g drobnych łazanek, 
  • pętko podwędzanej kiełbasy
  • 400 g kapusty kiszonej, 
  • 100 g suszonych grzybów (opcjonalnie), 
  • 2 cebule, 
  • 1 marchewka, 
  • dodatkowo: olej, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta kminku. 

Jak zrobić łazanki? Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie łazanek jest banalnie proste. Wystarczy zadbać o dobre składniki, zakasać rękawy i brać się do roboty. Podpowiadamy, jak ugotować to pyszne danie, które skradnie serca wszystkich domowników. 

Sposób przygotowania: 

  1. Gotujemy kapustę - warzywa nie płuczemy. Przekładamy do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny.  
  2. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. 
  3. Po tym czasie kapustę studzimy i dokładnie odciskamy. Na koniec dokładnie szatkujemy.  
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, a gdy się podrumieni, dodajemy kiełbasę i grzyby. Podsmażamy około 20 minut, uważając, by się nie przypaliło.  
  5. Następnie dodajemy kapustę i przyprawy. Całość ponownie dusimy 20 minut, a w połowie dodajemy ugotowany makaron i przyprawy.  
  6. Podajemy, gdy łazanki są gorące. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.