Panierka na mięsie to już przeżytek, lepiej zrobić je w ten sposób. Ta metoda jest nie do podrobienia

Co zazwyczaj znajduje się na obiadowym talerzu? Ziemniaki, surówka i element obowiązkowy, czyli mięso. Jednak tym razem zamiast schabowego i mielonego warto ułożyć na nim ten kawałek kurczaka. Zrobienie go gwarantuje głosy zachwytu i zapewniamy, że będziesz go przyrządzać częściej niż raz w tygodniu.
Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem

Po kurczaka sięga wiele osób. To jeden z pierwszych wyborów, gdy zaczynamy przygotowywać dania obiadowe. Przyrządzić go można na różne sposoby, między innymi z dodatkiem sosu, zapieczonego z warzywami lub w cieście francuskim. Robi się z niego również kotlety. By jednak nieco urozmaicić jego smak, warto skorzystać z tego przepisu. Jest to propozycja na mięso w stylu greckim, która zasmakuje wielu osobom. Do przyrządzenia potrzebujesz mięsa, sera feta, soku z cytryny i licznych przypraw. Tak połączone i zapieczone produkty tworzą przepyszny obiad.

Przepis na filety drobiowe po grecku

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka,
  • kostka sera feta,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki, jednak pamiętaj, by nie były za małe. W razie potrzeby oczyść je z błonek i nieczystości. Następnie rozbij je w najgrubszym miejscu, by miały taką samą grubość.
  2. Do miseczki przesyp oregano, obie papryki, czosnek, sól i pieprz. Wlej do nich również 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj i porządnie wysmaruj z każdej strony kawałki mięsa.
  3. Patelnię ustaw na średnim ogniu. Ułóż na niej kawałki kurczaka i obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmakuj niewielką ilością oliwy i ułóż w nim mięso.
  4. Ser feta rozkrusz na całej powierzchni kurczaka. Z cytryny wyciśnij sok i polej nim zawartość naczynia.
  5. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po wypieczeniu górę posyp posiekaną natką pietruszki.
  6. Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: