Dzięki temu składnikowi omlet będzie idealny. Dodajesz ją do zup, ale tu pasuje jeszcze lepiej

Śniadaniowe omlety to jedne z najchętniej przygotowywanych propozycji. Wykonanie ich nie wymaga specjalnych umiejętności i poradzi sobie z nimi każdy. Do mieszanki jajek z przyprawami można tak naprawdę dodać wszystko, dlatego dziś wrzucimy popularne warzywo. Z nim to danie zyskuje nowy smak.
Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Jeśli chcesz zaskoczyć nie tylko siebie, lecz także swoich bliskich nietuzinkowym i smacznym śniadaniem, to trafiłeś idealnie. Ten omlet potrafi zszokować swoim wyglądem, ponieważ jego kolor jest intensywny, a także smakiem. Do środka dodaje się bowiem warzywo, o którym większość by nie pomyślała. Mowa o marchewce, która zazwyczaj ląduje w zupach lub jako składnik placków. Jednak starta i podsmażona świetnie komponuje się z jajkiem. Tak przygotowany omlet należy obsypać na koniec startym serem i podać z ulubionym sosem.

Przepis na omlet marchewkowy

Składniki:

  • duża marchew,
  • jajko,
  • ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • garść tartego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki wbij jajko i roztrzep je z dodatkiem soli i pieprzu.
  2. Patelnię umieść na średnim ogniu i podgrzej na niej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego startą marchew. Przesmażaj do lekkiego zarumienienia i momentu, aż stanie się miękka.
  3. Do miski, w której znajduje się roztrzepane jajko, dodaj obie papryki w proszku i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj ciepłą marchew i wymieszaj do połączenia.
  4. Patelnię ponownie ustaw na palniku i rozgrzej na niej tłuszcz. Następnie wylej mieszankę znajdującą się w misce i smaż pod pokrywką przez około 5 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień i odwróć omlet na drugą stronę. Podsmażaj do zarumienienia.
  5. Na koniec, ciepły omlet posyp startym serem i poczekaj do lekkiego roztopienia. Podawaj na ciepło z dodatkiem pokrojonych warzyw.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.