Zawsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, a środek kipi aromatem

W sklepach i w piekarniach możemy zakupić wiele różnego rodzaju pieczywa. Zaczynając od bułek i chleba, a kończąc na słodkich drożdżówkach. Jednak czegoś takiego nie da się dorwać nigdzie. By skosztować tego ciasta, musisz zrobić je w domu. Znika w mgnieniu oka, więc zrób od razu dwie porcje.

Klasyczny chleb jest pyszny i nie można z tym dyskutować. Jednak poznaliśmy przepis na coś, co zawróci w głowie każdej osobie. To połączenie elastycznego i miękkiego ciasta z aromatycznymi przyprawami i ciągnącym się serem. Koło takiego pieczywa mało kto przejdzie obojętnie. Uważamy nawet, że będzie tak smakować, że jedna blaszka to zdecydowanie za mało. Do takiego chlebka możesz również dodać kawałki boczku lub ulubionej szynki. W ten sposób zrobisz szybką kanapkę.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Przepis na chlebek serowy

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli.

Składniki dodatkowe

  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 2 łyżki suszonej bazylii,
  • kilka plastrów sera żółtego,
  • kawałek sera mozzarella.

Sposób przygotowania

  1. Mleko przelej do rondelka i ustaw na średnim ogniu. Następnie delikatnie podgrzej, pamiętaj by nie było za gorące. Z całości odlej około 100 ml i wkrusz do niego drożdże. Dodaj również łyżkę mąki i cukru, zamieszaj i odstaw na bok.
  2. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól, rozpuszczone i lekko ciepłe masło, resztę mleka i wbij jajka. Na koniec przelej gotowy rozczyn i dokładnie wyrabiaj. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne.
  3. Tak przygotowane przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrób i rozwałkuj na prostokąt. Wierzch wysmaruj rozpuszczonym masłem i obsyp mieszanką czosnku, oregano i bazylii. Na koniec ułóż plastry żółtego sera i mozzarelli.
  5. Gotowe ciasto pokrój w paski i włóż w keksówce, która wyścielona jest papierem do pieczenia. Blaszkę pozostaw na około 20 minut, by ciasto mogło podrosnąć.
  6. Po tym czasie włóż keksówkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. W czasie pieczenia zaglądaj do urządzenia, by wierzch za bardzo się nie przypiekł.

 Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: