W sklepach i w piekarniach możemy zakupić wiele różnego rodzaju pieczywa. Zaczynając od bułek i chleba, a kończąc na słodkich drożdżówkach. Jednak czegoś takiego nie da się dorwać nigdzie. By skosztować tego ciasta, musisz zrobić je w domu. Znika w mgnieniu oka, więc zrób od razu dwie porcje.
Fot. Getty Images, JoeGough
REKLAMA
REKLAMA
Klasyczny chleb jest pyszny i nie można z tym dyskutować. Jednak poznaliśmy przepis na coś, co zawróci w głowie każdej osobie. To połączenie elastycznego i miękkiego ciasta z aromatycznymi przyprawami i ciągnącym się serem. Koło takiego pieczywa mało kto przejdzie obojętnie. Uważamy nawet, że będzie tak smakować, że jedna blaszka to zdecydowanie za mało. Do takiego chlebka możesz również dodać kawałki boczku lub ulubionej szynki. W ten sposób zrobisz szybką kanapkę.
REKLAMA
Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Przepis na chlebek serowy
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
100 g masła,
250 ml mleka,
2 jajka,
łyżka cukru,
łyżeczka soli.
Składniki dodatkowe
100 g roztopionego masła,
2 łyżki czosnku granulowanego,
2 łyżki suszonego oregano,
2 łyżki suszonej bazylii,
kilka plastrów sera żółtego,
kawałek sera mozzarella.
Sposób przygotowania
Mleko przelej do rondelka i ustaw na średnim ogniu. Następnie delikatnie podgrzej, pamiętaj by nie było za gorące. Z całości odlej około 100 ml i wkrusz do niego drożdże. Dodaj również łyżkę mąki i cukru, zamieszaj i odstaw na bok.
Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól, rozpuszczone i lekko ciepłe masło, resztę mleka i wbij jajka. Na koniec przelej gotowy rozczyn i dokładnie wyrabiaj. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne.
Tak przygotowane przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować, a ciasto podwoi swoją objętość.
Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrób i rozwałkuj na prostokąt. Wierzch wysmaruj rozpuszczonym masłem i obsyp mieszanką czosnku, oregano i bazylii. Na koniec ułóż plastry żółtego sera i mozzarelli.
Gotowe ciasto pokrój w paski i włóż w keksówce, która wyścielona jest papierem do pieczenia. Blaszkę pozostaw na około 20 minut, by ciasto mogło podrosnąć.
Po tym czasie włóż keksówkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. W czasie pieczenia zaglądaj do urządzenia, by wierzch za bardzo się nie przypiekł.