-
Haps
-
Jak przygotować
- Klasyk ze wschodniej Polski. W dzieciństwie się nimi objadałam i nigdy nie miałam dość
Klasyk ze wschodniej Polski. W dzieciństwie się nimi objadałam i nigdy nie miałam dość
Niektóre przepisy są mało znane, choć wykonane z nich przysmaki są naprawdę bardzo dobre. Tak jest w tym przypadku. Kawałki ciasta z charakterystycznym farszem pobijają serce na Lubelszczyźnie, ale mogą również w twoim domu. Ich wykonanie to nic skomplikowanego.
Cebularze to wytrawne placki pochodzące z kuchni żydowskiej nadziewane farszem. Szczególną popularność zdobyły na Lubelszczyźnie i to właśnie one sprzedawane są tam na każdym kroku.
Zobacz wideo Drożdżówki z serem - pyszny zawijas
Dzięki nadzieniu z cebuli i z maku można je używać jako dodatek do zup, a także jako szybką przekąskę. Pomimo że te, które można znaleźć w sklepie są pyszne, warto zrobić te także w domu. Nie ma w nich nic trudnego i każdy sobie z nimi poradzi.
Przepis na lubelskie cebularze
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka drożdży w proszku,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki oleju,
- 4 cebule,
- 2 łyżki maku.
Sposób przygotowania
- Do większej miski przesiej za pomocą sitka mąkę pszenną. Wbij do niej jedno jajko, wlej olej i wsyp łyżeczkę soli.
- Mleko przelej do rondelka i podgrzej je na średnim ogniu. Powinno być letnie, a nie gorące. Połowę napoju odlej do miseczki i wsyp do niego drożdże i cukier. Całość wymieszaj do rozpuszczenia. Mieszankę dodaj do reszty składników, wlej również pozostałą ilość mleka.
- Składniki wyrabiaj do momentu powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj farsz. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Trzymaj je do zarumienienia, pod koniec obsyp je solą i makiem, dokładnie wymieszaj.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na kilka równych części. Każdą z nich uformuj w kulkę, a następnie delikatnie rozpłaszcz i ponownie zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie na środku każdego placka zrób wgłębienie i ułóż na nim powstały farsz. Boki wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Cebularze przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ją do nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno lekko podrosnąć i uzyskać złoty kolor.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl