Klasyk ze wschodniej Polski. W dzieciństwie się nimi objadałam i nigdy nie miałam dość

Niektóre przepisy są mało znane, choć wykonane z nich przysmaki są naprawdę bardzo dobre. Tak jest w tym przypadku. Kawałki ciasta z charakterystycznym farszem pobijają serce na Lubelszczyźnie, ale mogą również w twoim domu. Ich wykonanie to nic skomplikowanego.

Cebularze to wytrawne placki pochodzące z kuchni żydowskiej nadziewane farszem. Szczególną popularność zdobyły na Lubelszczyźnie i to właśnie one sprzedawane są tam na każdym kroku.

Zobacz wideo Drożdżówki z serem - pyszny zawijas

Dzięki nadzieniu z cebuli i z maku można je używać jako dodatek do zup, a także jako szybką przekąskę. Pomimo że te, które można znaleźć w sklepie są pyszne, warto zrobić te także w domu. Nie ma w nich nic trudnego i każdy sobie z nimi poradzi.

Przepis na lubelskie cebularze

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka drożdży w proszku,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki maku.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej za pomocą sitka mąkę pszenną. Wbij do niej jedno jajko, wlej olej i wsyp łyżeczkę soli.
  2. Mleko przelej do rondelka i podgrzej je na średnim ogniu. Powinno być letnie, a nie gorące. Połowę napoju odlej do miseczki i wsyp do niego drożdże i cukier. Całość wymieszaj do rozpuszczenia. Mieszankę dodaj do reszty składników, wlej również pozostałą ilość mleka. 
  3. Składniki wyrabiaj do momentu powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji pozostaw je pod przykryciem do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj farsz. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Trzymaj je do zarumienienia, pod koniec obsyp je solą i makiem, dokładnie wymieszaj.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na kilka równych części. Każdą z nich uformuj w kulkę, a następnie delikatnie rozpłaszcz i ponownie zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  6. Po tym czasie na środku każdego placka zrób wgłębienie i ułóż na nim powstały farsz. Boki wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Cebularze przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ją do nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno lekko podrosnąć i uzyskać złoty kolor.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.